Edi Rama: Nećemo prohvatiti kampove za migrante

TIRANA

Premijer Albanije Edi Rama kaže da ta zemlja neće prihvatiti kampove za migrante na svojoj teritoriji.

“Nikad nećemo prihvatiti takve kampove za evropske izbeglice” jer to se svodi na “istovarivanje očajnih ljudi koje niko neće, bilo gde, kao toksični otpad”, rekao je Rama za nemački list Bild.

Albanija je spremna da pomogne EU, rekao je Rama  ali je odbio mogućnost postavljanje takvih kampova u njegovoj zemlji čak i u okviru pristupanja Evropskoj uniji.

“Izbeglička kriza treba da se rešava nezavisno od sadašnje faze naših nastojanja da pristupimo Uniji”, rekao je on.

Ideja o formiranju centara za iskrcavanje migranata, koja se dovodi u pitanje i oko usklađenosti sa međunarodnim pravom, uključena je u nacrt zaključaka evropskog samita koji će se održati 28. i 29. juna u Briselu, u kontekstu velikih podela među zemljama Unije oko migrantskog pritiska.

Tunis i Albanija se redovno pominju kao zemlje koje bi mogle da prihvate takve centre, iako za sada ni jedna zemlja nije izrazila želju da ih prihvati, rekao je evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos.

Zemlje EU dogovorile su se juče u Luksemburgu da otvore pristupne pregovore s Albanijom i Makedonijom u junu 2019. godine, ali uz brojne uslove o nastavku reformi u tim zemljama.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare