Dvodnevna konferenciji “U susret savremenoj medijskoj politici”

BEOGRAD

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je danas  da treba posvetiti veću pažnju profesionalizaciji, zaštiti novinara i njihovog rada.

On je ocenio da “Srbija u procesu priključenja EU čini velike napore ka harmonizaciji propisa, stvaranju standarda, mostova saradnje” i da će “odlučno nastaviti u tom pravcu”.
Vukosavljević je na konferenciji “U susret savremenoj medijskoj politici” rekao da problemi sa kojima se suočavaju novinari i mediji nisu problemi koji postoje samo u Srbiji, da ih ima i u zemljama EU i da ” to ukazuje da smo zajedno na istom poslu”.
On je rekao da se dosta daleko odmaklo na tom putu, ali i naglasio da to nije razlog za zadovoljstvo, budući da i dalje ima pojava koje se mogu oceniti kao zabrinjavajuće, štetne, kojima treba posvetiti posebnu pažnju, pogotovo kada je reč o ugrožavanju fizičkog integriteta novinara.

Vukosavljević je rekao  da se ceo svet nalazi u uzburkanom medijskom dobu i da to ukazuje na pojačanu potrebu da se “medijska udruženja, ustanove sistema države, snažno organizuju i harmonizuju, ne samo deklarativno, već i u pogledu konkretnih akcija, jer kada je reč o zaštiti prava novinara na rad, to su zakonom garantovana prava, fizička bezbednost takođe je garantovano pravo”.

“U praksi svedoci smo, nažalost, slučajeva koji nisu dovoljno istraženi, postoji prostor za poboljšanje, potrebna je briga države”, rekao je Vukosavljević.

Prema njegovim rečima, Srbija u rešavanju tih problema nije usamljena, “nijedna država u Evropi nije ostrvo”, a položaj novinara i medija je manje-više sličan, s tim što je u nekim državama bolje obezbeđen a u nekim zemljama postoji prostor za poboljšanje zaštite.

“To mora biti jedan od naših zajedničkih primarnih zadataka”, rekao je ministar i naveo da “na nama leži teret poboljšavanja uslova rada i položaja novinara, konsolidovanja nove medijske politike i donošenja nove medijske strategije, i ako je potrebno, donošenje nove legislative koja će urediti to osetljivo polje”.

“Iako smo svi na zajedničkom zadatku, svako prvo da se pobrine za svoje dvorište i da sredi situaciju u svojoj kući, kako to najbolje može, a kao takav onda da se priključuje širim organizacijama, uz poštovanje opšte prihaćenih principa”, rekao je Vukosavljević.

beograd-konferencija-4
Naveo je da je da Ministarstvo koje predvodi spremno da sa svojim kapacitetima učestvuje u različitim osetljivim fazama složenih procesa.”U nama će predstavnici medija i medijskih udruženja uvek imati jasnog, glasnog, trpeljivog sagovornika, i naša vrata uvek će biti otvorena za sve što se tiče medija, novinara, medijske politike u užem i širem smislu”, rekao je ministar.Situacija u vezi sa slobodom medija u Srbiji nije idealna, ali je solidna, vrlo dobra u pogledu propisa koji štite okolnosti, prava i slobode, ali čak i jedan izuzetak ugrožavanja sloboda je zabrinjavajući, izjavio je Vukosavljević.

“Uvek je zabrinjavajući, a kamoli ako ih ima više, a nažalost, ponekad ih ima više”, rekao je Vukosavljević novinarima, napominjući da slobode medija u Srbiji ima, zagarantovane su ustavom i propisima, te je, prema tome, u normativnom smislu, ta zona potpuno uređena.

beograd-konferencija-3

Uraditi sve moguće zbog pretnji novinarima

Ministarstvo kulture i informisanja snažno osuđuje svaki pokušaj ugrožavanja slobode govora, fizičkog i moralnog integriteta i svih drugih prava koje novinari imaju i potrebno je uraditi sve što je moguće u vezi sa pretnjama novinarima, izjavio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

“Kada je reč o konkretnim delimam, pretnjama novinarima N1, za to nažalost ne znam u ovom trenutku, ali svejedno, to je veoma neprijatna stvar. Oko tih neprijatnosti moraju da vode brigu i drugi državni organi, kao što su MUP, Tužilaštvo, sudovi”, rekao je Vukosavljević na marginama konferencije “U susret savremenoj medijskoj politici”.

“Srbija tek treba da dostigne još veće standarde i da se dodatno približi nivou standarda koji postoje u najvećem broju zemalja EU i da harmonizuje propise”, rekao je Vukosavljević.

“Srbija vodeća na Balkanu u hvatanju u koštac sa slobodom izražavanja”

Glavni savetnik za civilno društvo i medije Generalnog direktora Evropske komisije za pregovore o proširenju i susedsku politiku Andris Kesteris rekao je da u nedavnom izveštaju EK nema ničega novog u pogledu razvoja događaja na medijskoj sceni i da je pre tri godine rečeno da nema nikakvog napretka.
beograd-konferencija-2
Kesteris kaže da je tokom proteklih pet, šest godina, Srbija vodeća zemlja, primer na Balkanu u pogledu načina na koji se hvata u koštac sa slobodom izražavanja.

“Započet je razvoj na izradi medijske strategije, koja je usvojena, izrađivani nacrti zakona koji su usvojeni, poglavlje 23 otvoreno u pregovorima, pripremljen detaljni akcioni plan, to su bili inspirišući događaji. Ali od tada, malo se desilo i EK zaključuje u izveštaju da nije bilo puno napretka u odnosu na prošlu godinu”, rekao je Kesteris.

Ocenio je da je sloboda izražavavanja “nešto bolja nego pre 10 godina” i ukazao na “tektonske promene u medijskom pejzažu koje je izazvala ekonomska kriza” koja je otkrila probleme sa ulogom profesionalnih novinara.

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Orizio naglasio je da je proces reformi veoma važan i da je medijska politka centralna za taj proces. Tvrdi da svi zajedno moramo ostvariti napredak po tom pitanju i da OEBS to posmatra u širem smislu, kroz prizmu bezbednosti zemlje u širem smislu.
beograd-konferencija-1 beograd-konferencija
“Mi želimo da pomognemo u zakonodavnom procesu koji je veoma važan, centralan u tom smislu. No, implementacija je tu najvažnija i koordinacija na svim nivoima potpomoći će taj proces i doprineti uspehu i zbog toga OEBS je spreman da nastavi sa saradnjom, želimo da olakšamo taj proces, koji će biti veoma koristan, rekao je Orizio.

Konferencija “U susret savremenoj medijskoj politici” organizatora Takso i OEBS-a, uz podršku Delegacije EU, ima cilj da se razgovara o nalazima istraživanja, koja su se bavila primenom medijskih strategija prethodne dve godine, šta buduća medijska politika treba da sadrži, kako bi mediji napredovali.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare