Dveri zahtevaju krivičnu odgovornost i smenu gradonačelnika Leskovca

LESKOVAC

U konsolidovanim finansijskim izveštajima grada Leskovca utvrđene su nepravilnosti u iznosu od 1.051.376.000 dinara, navodi se u današnjem saopštenju Pokreta Dveri deo izveštaja državnog revizora.

 

“Grad Leskovac je nepravilno stvorio obaveze i izvršio rashode i izdatke u iznosu od najmanje 747.804.000 dinara, i to: za plate, dodatke, naknade i socijalne doprinose na teret poslodavca u iznosu od 2.186.000 dinara; za preuzete obaveze iznad odobrene aproprijacije u iznosu od 403.028.000 dinara; da pravni osnov nije u skladu sa važećim propisima u iznosu od 79.571.000 dinara; bez zaključenog ugovora u iznosu od 107.919.000 dinara; bez validne dokumentacije u iznosu od 26.651.000 dinara; indirektni korisnici budžetskih sredstava su izvršili rashode iz ostalih izvora finansiranja u iznosu od 37.243.000 dinara, a da nisu podneli zahtev za otvaranje odgovarajuće aproprijacije; za preuzete i plaćene obaveze u iznosu većem od ugovorene vrednosti za 320.000 dinara; za preuzete obaveze po osnovu ugovora bez ugovorene vrednosti; bez sprovedenog postupka javne nabavke i bez poštovanja zakonskih procedura u postupku javne nabavke u iznosu od 90.886.000 dinara. Grad Leskovac nije u potpunosti uspostavio efikasan sistem internih kontrola što je dovelo do nastanka nepravilnosti kod: pripreme i donošenja budžeta, ostvarenja prihoda, sprovođenja popisa imovine i obaveza koje se ogledaju u nepotpunosti i neusklađenosti sa važećim propisima“, prenose Dveri u scom saoopštenju, kako kažu , delove izveštaja državnog revizora.

“Potpredsednik Srpskog pokreta Dveri, dr Predrag Mitrović, je na Javnoj raspravi o budžetu grada Leskovca za 2017. godinu, održanoj 15.12.2016. godine ukazao na nepravilnosti i zloupotrebe u trošenju novčanih sredstava budžeta Grada Leskovca, na izostanak ostvarenja planiranih ciljeva razvoja i dugogodišnju neefikasnu i neuspešnu politiku razvoja Leskovca. Iako je na iznete tvrdnje Srpskog pokreta Dveri, gradonačelnik Goran Cvetanović odgovorio uvredama, potvrdu podataka koje je dr Mitrović izneo na javnoj raspravi dala je i Državna revizorska institucija u „Izveštaju o reviziji konsolidovanih finansijskih izveštaja završnog računa budžeta i pravilnosti poslovanja grada Leskovca za 2015. godinu, objavljenom 30.12.2016. godine. http://www.dri.rs/revizije/izvestaji-o-reviziji.136.html “, navode Dveri.

“Da li je reč o neznanju, lošim kadrovima koji vode grad Leskovac, gradske uprave, javna preduzeća, institucije i ustanove ili o svesnoj zloupotrebi položaja pojedinaca, pokazaće se u periodu koji dolazi. U svakom slučaju, javnost Leskovca ne sme da ostane nema, a ni uskraćena odgovora na brojna pitanja o trošenju novca njenih poreskih obveznika. Postaje jasno iz kog razloga se na argumentovanu kritiku Dveri, gradonačelnik odgovara uvredama; zbog čega se na prečac zakazuju javne rasprave o budžetu i donose i usvajaju finansijski planovi javnih preduzeća i institucija kasno u noć i bez ikakve kritičke rasprave o njima”, dodaje  se u saopštenju.
“Srpski pokret Dveri poziva nadležne organe i tužilaštva u Leskovcu da se u najkraćem roku na osnovu pomenutog izveštaja Državnog revizora pokrenu prekršajni i krivični postupci prema odgovornim licima. Ukoliko nadležni ne postupe po pozivu i isti u narednom periodu silom zakona, po ustaljenoj praksi, budu zastareli, a odgovorni ne budu kažnjeni, smatraćemo da su saučesnici u kriminalu, korupciji i pljački građana Leskovca.
Činjenicom da je shodno Zakonu o budžetu, naredbodavac za izvršenje budžeta gradonačelnik grada, i da je odgovoran je za zakonsko i namensko korišćenje sredstava raspoređenih budžetom, Srpski pokret Dveri zahteva njegovu krivičnu odgovornost i smenu”, navodi se u saopštenju potpisanom sa “Informativna služba Srpskog pokreta Dveri u Leskovcu”

Prati
Obavesti me o
guest

6 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
sesss
sesss
7 godine pre

Ooo opet bankodver! Direktor Unicredit banke i Dverac, tradicionalista antiglobalista i antibankar..bankar i antibankar i sve u jednom..dva u jednom..valjda mu se mozak deli na polovine, jedna prodaje kredite u CHF i dere narod a druga mrzi onu prvu..šizofreno?! Procenite sami..e taj nije osvojio ni jedan mandat a mediji objavljuju ove besmislice! I taj hoće da bude Gradonačelnik..Bankodver

zna se ko treba da odgovara
zna se ko treba da odgovara
7 godine pre

Nije gradonacelnik kriv sto mu je nacelnik finansija bio nestrucan. Njemu je gradonacelnik verovao i sad ce morati da mu uskrati to poverenje. Dr Cvetanovic kao lekar ne treba da je strucan iz oblasti finansija, ali nacelnik je ekonomista i imao je odresene ruke za upravljanje finansijama. Ocekujemo odgovornost nacelnika. Mnogi su ovo znali, ali do gradonaclenika od dvojice uvlakaca, koji mu se i u kucu uvukli, ne mozes da pridjes i ukazes na nesposobnost. Manje iskusni finansijski strucnjaci su prepoznali greske nacelnika i oni mogu da ga sa uspehom zamene u vodjenju sluzbe za finansije u okviru jedinstvene uprave. Pa nece valjda gradonacelnik da dozvoli da posle ovoliko nepravilnosti ostane isti covek da opet vodi finansije grada.

Gospodo, ne budimo naivni!
Gospodo, ne budimo naivni!
7 godine pre

Cvetanović je pre samo par nedelja izjavio da u gospodinu Tričkoviću vidi svog naslednika na mestu gradonačelnika. Šta mislite zašto?

videcemo
videcemo
7 godine pre

Izvinite ali Vucic nece da dozvoli da bilo ko pokriva sebe slicnim a time rusi SNS. Ako je po gradovima bilo krsenja propisa, mora da bude odgovornosti. Jer ako nacelnka ne promeni, ce promeni premijer njega. Nema kampanje koja ce da izvuce pobedu ako je revizija proglasila nezakonite radnje. U interesu vlasti je da sankcionise odgovorne. Oni ugrozavaju sve ostale, pa i njih same.Providno je sto kazete da ce nacelnik da ostane naslednik gradonacelnika da bi sakrivao sta su nezakonito radili. Cvetanovic ce promenom da pokaze da ga nacelnik nema u saci.

Ipak ste naivni!
Ipak ste naivni!
7 godine pre
Odgovori  videcemo

I to prilično. Primećujem da gajite ogroman entuzijazam u vezi srpskog premijera i leskovačkog gradonačelnika i zato neću uzalud trošiti reči na razjašnjavanje očiglednog. Vaše “otrežnjenje” biti bolno. Budite spremni!

gagi
gagi
7 godine pre
Odgovori  videcemo

mesko je jedan od najboljih vucicevih vojnika kolko da je nesposoban za grad za sns vojsku bice dobro za grad