Dveri: Umesto preskupog Akva parka referendum za ulaganje u Toplanu i ispitivanje geotermalnih voda u Niškoj banji

NIŠ

Dveri Niš odluku o investiranju petine gradskog budžeta u sumnjivi i preplaćeni  20 miliona evra vredan projekat Akva parka,  izlobiran od strane SNS  političko-građevinskog kartela, kao i odluku o davanju brojnih niških kotlarnica u koncesiju privatnom partneru smatraju  tragičnim za javni interes građana Niša.


“Umesto da investira u projekat od najvećeg javnog interesa, u JKP Toplanu i u kotlarnice čija iskorišćenost može da smanji broj individualnih ložišta – zagađivača, niška SNS vlast i gradonačelnica Sotirovski odlučuju da višestruko veći iznos – 20 miliona evra investiraju u Akva park, koji se po svom značaju za Nišlije ne može porediti sa čistim vazduhom i grejanjem, a pri tome je sumnjivo isplativ i potencijalno koruptivan.
Dveri Niš pitaju gradonačelnicu Sotirovski – da li je istina da je prava cena Akva parka samo 800 miliona dinara, a da razlika u ceni ide izvođačima od Subotice, Beograda do Niša?
Takođe, SNS vlast planira da uradi ispitivanja izdašnosti eventualnih podzemnih geotermalnih (tople) vode na lokaciji u “krugu” JKP Toplane i utvrdi mogućnost iskorišćenja geotermanih voda  u sistemu daljinskog grejanja.
Dveri Niš tvrde da je neophodno ispitivanje geotermalnih voda  uraditi na području Niške Banje, jer je tu zbog postojećih izvorišta, topla voda moguće najizdašnija i najbliža površini.
Dalje, u samoj Niškoj Banji kao i u obližnjim naseljima (Nikola Tesla, Brzi Brod i Prva Kutina) domaćinstva se greju preko individulanih ložišta gde dominiraju drva i ugalj kao energenti.
Dveri Niš smatraju razumnim i domaćinskim ponašanjem  da Grad Niš, umesto 20 miliona evra predviđenih za Akva park, uloži 2,7 miliona evra u obnovu manjih neuslovnih kotlarnica a da ostatak od 17,3 miliona evra uloži u:
• Detaljna istraživanja izdašnosti podzemne geotermalne (tople) vode na području Niške Banje,
• Analizu mogućnost iskorišćenja ovih geotermalnih voda  u sistemu daljinskog grejanja,
• Izgradnju Toplane na području Niške Banje a koja bi koristila pomenute geotermalne (tople) vode,i
• Toplovodne mreže u Niškoj Banji i eventualno ka naseljima Nikola Tesla, Brzi Brod i Prva Kutina.
Time bi građanima na ovom području omogućio priključak na sistem daljinskog grejanja i učinila značajan korak u smanjenju zagađenja vazduha, kako na  širem području Niške Banje do tako i ostatku Niša.
Dveri Niš se u svom programu „Dveri i Grad“ zalažu da se vitalne odluke  za građane Niša mogu donositi samo na referendumu, umesto da o njima odlučuju ljudi postavljeni iz Beograda, kao i nelegitimna skupština Grada bez opozicije, nastala na prošlogodišnjim nezakonitim izborima.
Dveri Niš traže da se za 20 miliona evra  Nišlijama umesto kupanja u Akva parku obezbedi čistiji vazduh!, navode Dveri u saopštenju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare