Dveri: Tražimo zaštitu privrednika i produženje roka za fiskalizaciju

NIŠ

Zbog brojnih tehničkih problema, kašnjenja u isporuci i servisiranju blagovremeno naručenih i plaćenih fiskalnih kasa, zbog nelojalnog i nekažnjenog ponašanja jednog broja distributera, ali i zbog pravne nesigurnosti i mogućih represivnih sankcija prema privrednicima, GrO Dveri Niš zahteva od nadležnih odlaganje primene Zakona fiskalnim kasama i produženje prelaznog perioda za upotrebu novih fiskalnih kasa kojima se promet privrede prati u realnom vremenu.
“Istovremeno pozdravljamo odluku za koju su se Dveri zalagale da se pijačni prodavci izuzmu od primene pravila o upotrebi fiskalnih kasa.
Umesto da prelazak na novi sistem fiskalizacije i poreske kontrole bude jednostavan za korišćenje, stabilan i uvek dostupan poreskim obveznicima, veliki broj privrednika i preduzetnika i pored šestomesečnog prelaznog perioda nije do 1.maja uspeo da prilagodi svoje poslovanje novim pravilima. Zbog rigorozne kontrole i milionskih kazni koje najavljuje Poreska uprava mnogi su zatvorili objekte, jer ne mogu da koriste stare kase ili će zbog uvećanih troškova i neefikasne administracije povećati cene proizvoda.
Umesto da novi sistem fiskalizacije i računi sa QR kodom savremenim softverskim rešenjem omoguće borbu sa crnim tržištem i sivom ekonomijom, stihijna i neorganizovana priprema i slaba podrška Ministarstva finansija stvorila je brojne probleme upravo privrednim subjektima koji posluju legalno. Posledice loše sprovedenog tranzicionog perioda su brojni problemi privrednika od toga da fiskalne kase koje su poručene i uplaćene na vreme nisu isporučene, do isporuke neispravnih kasa, kašnjenja sa instaliranjem, nefunkcionalnost i neprilagođenost novih kasa specifičnostima sektora i naplate, problemi koje stvaraju sektorski neprilagođena softverska rešenja, do izostanka tehničke podrške i enormnih zarada distrubutera. Specifičnost pojedinih sektora poput saobraćaja i usluge „ostalog obrazovanja“ takođe zahtevaju duži period za prilagođavanje privrednika.
Cilj Zakona o fiskalizaciji je borba protiv crnog tržišta, a ne ekonomski kolaps registrovanih privrednih subjekata u uslovima enormne inflacije i opšteg pada privredne aktivnosti. Stoga, zbog needakvatne pripreme ovog savremenog sistema praćenja poreskih obaveza, tražimo odlaganje primene ovih priopisa do kraja godine , a od Poreske uprave, umesto represije nad privrednicima koji posluju sa starim kasama, tražimo da im pomognu u primeni ovog novog oblika kontrole poreskih prihoda”, navodi se u saopštenju koje potpisuje prof. dr Tamara Milenković Kerković, potpredsednica Srpskog pokreta Dveri Niš.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare