Otvorena Kamp galerija evropske umetnosti

NIŠ

EU info kutak Niš u saradnji sa Udruženjem „Fabrika umetnika“  organizovao je Festival u prirodi „Bolji smo zajedno“ i otvaranje Kamp galerije evropske umetnosti. Događaj je organizovan povodom obeležavanja Dana Evrope, a sve se dogodilo  u Brzom Brodu na lokaciji Kampa „Fabrike umetnika“ pored reke Nišave u neposrednoj blizi pešačkog mosta.                                      

„Delegacija EU u Srbiji i EU info mreža tradicionalno svake godine u maju nizom događaja slave 9. maj – Dan Evrope, sa željom da se građanima približe vrednosti i ideje EU, kao i značaj evropskih integracija Srbije. Da je Srbija deo Evrope potvrđuje i ovogodišnja kampanja pod nazivom “Bolji smo zajedno” koja ukazuje ne samo na fizičku i geografsku povezanost, već pre svega kulturološku, vrednosnu, kao i povezanost po tradiciji i istoriji. Bogatstvo je u različitostima koje nas spajaju“, kazala je Danijela Vučić, menadžerka EU Info kutka Niš.

                                    Posetioci manifestacije prisustvovali  mnogobrojnim ekolološkim, edukativnim i drugim radionicama kojima je prikazana Evropa u malom. Odaziv sugrađana koji su sa decom dopli do Nišave je bio više nego očekivan, a mališani su mogli da nauče i prve reči na nekom od evropskih jezika.

                                    Kamp  „Fabrike umetnosti“ od sada nudi razlog više posetiocima da dođu. U pitanju je Kamp galerija evroske umetnosti koja je svečano otvorena. Kamp galerija je jedinstvena u Srbiji, pa i u svetu jer kako kaže Jelana Rudić iz Udruženja „Fabrika umetnosti“ nisu uspeli da pronađu drugu.

                                     „To je ideja koju negujemo jako dugo kada smo shvatili da umetnost približimo što više mladima. Odlučili smo da na otvorenom prostoru napravimo galeriju u koju će doći deca koja sa roditeljima šetaju prirodom. Kamp kućicu je oslikao Eško Kurtić, to je njegova ideja na osnovu kamapanje EU kutka „Bolji smo zajedno“. Mladi sada na jedan drugačiji način mogu da prate i vide evropsku kulturu i umetnost  i da umetnicima pružimo mogućnost da izlažu i da rade na drugačiji način i u drugačijem prostoru“, kaže Jelana Rudić.

                                   Ona dodaje da je ovo prva  u nizu akciji a namera je da svaka država u Kampu ima svoju kućicu i u njoj će biti prikazana kultura i umetnost te države.

                                 Centralna manifestacija obeležavanja Dana Evrope ove godine u Srbiji održaće se u Novom Sadu, gradu koji je izabran za Evropsku prestonicu kulture za 2022.godinu.

                                   „Širom Evrope, 9. maj se obeležava kao rođendan Evropske unije. Francuski ministar spoljnih poslova Robert Šuman je 9. maja 1950. predstavio svoju deklaraciju u kojoj je predložio stavljanje proizvodnje uglja i čelika u Francuskoj i Nemačkoj pod nadzor jedne institucije i ovaj dokument se smatra kamenom temeljcem onoga što će kasnije postati Evropska unija – zona mira, bezbednosti i prosperiteta kakvu Evropa do tada nije videla“, dodala je Danijela Vučić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare