Dveri: Obezbeđivanje vode za piće i poljoprivredu okosnica programa

NIŠ


Potresne slike patnje stoke zbog nedostatka vode na pojilima na Suvoj Planini a kao posledica isušivanja izvora sa kojih se stoka napajala, žalostan pokazatelj klimatskih promena koje su u Srbiji sve izraženije, saopštio je niški odbor Dveri.


“U riziku od žeđi je i stanovništvo u okolnim naseljima u podnožju Suve Planine jer vode u letnjem periodu u lokalnim vodovodima nema i po nekoliko dana.
Nedostatak vode kako za napajanje stoke ali i za piće na Suvoj Planini a kao jasna posledica klimatski promena, ima sve elemente prirodne katastrofe u odnosu na koju je neophodno primenjivati odredbe Zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama.
Inače Srbiju nadalje očekuje sve češće javljanje suša, naročito tokom leta, a kao dokaz zome je U Srbiji u proteklih 20 godina bilo 7 suša a u periodu pre 2000. godine prosek je bio 3 suše na 50 godina.
Takođe se u toku zime i proleća mogu očekivati i izrazito intenzivne padavine koje mogu izazvati poplave i bujice.
Zbog povećanja prosečne temperature mogu se očekivati i manje snežnih padavina, što će konačno uticati na isušivanje velikog broj reka i izvora u brdsko-planinskim oblastima.
Ove pojave biće naročito izražene u južnim i jugoistočnim delovima zemlje, baš gde je i Suva Planina.
Kako su zahtevi za vodom u proizvodnji hrane u Srbiji najveći tokom leta, kada je i najmanje raspoložive vode, moraće da se pribegne izgradnji veštačkih akumulacija kao i sistema pumpnih stanica koje će dalje distribuirati tu vodu, ili za upotrebu u poljoprivredi ili nakon prečišćavanja u korišćenje kao pijaće vode.
Veštačke akumulacije ako su pravilno isplanirane obezbediće i dodatnu zaštitu od eventualnih bujičnih poplava.
Iako je takvo rešenje relativno skupo, ali još skuplje su štete od suša i poplava koje plaća a koje se već sada mere milijardama eura. A biće samo gore ako se ništa ne preduzme i to odmah.
Međutim, Srbiju karakteriše i nizak stepen istraženosti i eksploatacije prirodnih izvora vode tj. procenjuje se da ih ima oko 1300, ispitano ih je oko 250, a eksploatiše se tek svaki deseti izvor.
Takođe je problematično što temeljitih analize o uticaja klimatskih promena na izvore vode u Srbiji gotovo da i nema, monitoring je parcijalno organizovan i svakako nedovoljan za ozbiljnija predviđanja uticaja klimatskih promena u budućnosti, i sve to uz činjenicu da više od 70 odsto stanovništva Srbije u sistemima za javno vodosnabdevanje koristi podzemna izvorišta voda.
Imajući sve to u vidu, Srpski pokret Dveri će obezbeđivanje pijaće i vode za poljoprivredu postaviti kao okosnicu svog programa.
Nažalost republička i lokalna vlast SNS, je i u ovom potresnom slučaju, svojom arogancijom pokaza da je sve više izopštena iz svakodnevne realnost.
Danima su pojedini predstavnici te vlast pričala da u ovome „ne vide problem“ i danima su trvdili da je sa snabdevanjem vodom opet sve uredu, a na licu mesta smo svi videli da NIJE.
Na kraju od republičke i lokalne SNS vlasti u Gadžinom Hanu, Srpski pokret Dveri ZAHTEVA da se HITNO:
• Pojilu Rakoš (na Suvoj Planini) obezbede dovoljne količine vode (najmanje 50 tona na dan) i da se o količinama isporučene vode javnost svakodnevno izveštava,
• Pristupi izradi studije o raspoloživim vodnim resursima na teritoriji opštine,
• Pristupi izradi idejnog rešenja za sistema zaštite i korišćenja indentifikovanih vodnih resursa na teritoriji opštine,
• Kroz lokalni budžet za 2022. godinu osigura sredstva za alternativno obezbeđivanje vode narednog leta, i
• Utvrdi odgovornosti ministara Nedimovića i Krkobabića kao i predsednika opština Gadžin han, Babušnica i Bela Palanka, a zbog kršenja zakona, zakasnele reakcije, širenja dezinformacija, ugrožavanja javnog interesa pa i najvažnije zbog nenamernog mučenja životinja”, navodi se u saopštenju koje potpisuje Miroslav Premović ispred
Saveta za zaštitu životne sredine Srpkog pokreta Dveri.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare