Dveri: Niška vlast nije sposobna da ozbiljno reši problem pasa lutalica – podržaćemo protest meštana Duge Poljane

NIŠ

Gradska organizacija Dveri Niš podržava meštane Duge Poljane i oštro se protivi odluci lokalne vlasti na čelu gradonačelnicom Sotirovski da se u opštini Gadžin Han, izgradi tzv. Regionalni azil za pse, u kome Niš, Svrljig i Gadžin Han treba da daleko od očiju javnosti sa ulica sklone 2000 napuštenih pasa, bez kanalizacije, bez dovoljno vode i dovoljno stručnog osoblja.

“Iznos koji se pominje, 26 hiljada švajcarskih franaka, čiji je izvor očito strana donacija, apsolutno je nedovoljan kako za izgradnju a još manje za održivost ovakvog megalomanskog objekta. Ovo je još jedan od pokušaja da se preko kolena, a bez svesti i brige o svim posledicama ovakve odluke reši dugogodišnji problem ogromnog broja napuštenih pasa na ulicama Niša.
Problem pasa lutalica na ulicama Niša ne se može rešiti pukim zatvaranjem ogromnog broja pasa, pa bilo gde to bilo, a da se to po ko zna koji put izvodi netransparentno, nestručno i nedemokratski, kao što smo do sada videli na primerima Plana za razvoj Grada Niša, Izmena GUP, usvajanja budžeta Grada i opština ili dodele subvencionisanih stanova deci i zetovima lokalnih funkcionera i gradonačelnice. Izgradnja predimenzioniranog azila kraj sela Duga poljana, bez kanalizicije i vode, stvoriće nove probleme i ljudima koji tamo žive, ali i životinjama za koje znamo u kakvim užasnim uslovima borave u još jednom, manjem „logoru za pse“ kraj niškog Smetlišta (Niš deponiju nema,jer je dozvola za rad istekla pre više godina) .
Dveri Niš smatraju da se bez regulative kojom će se s vremenom smanjivati broj napuštenih životinja ni deset azila poput ovog u Gadžinom Hanu ne mogu da reše problem, jer će se i nakon sklanjanja ovih pasa sa ulica, nekontrolisanim razmnožavanjem i daljim neodgovornim ponašanjem vlasnika pasa na ulicama uvek nalaziti novi psi. Od sto pasa rođenih na ulicama , preživi samo njih pet ili šest, a uprkos tome na ulicama Niša je više hiljada ovih životinja. Osim toga, potreban je na ulicama gradova jedan kontrolisan broj pasa i mačaka kako se ne bi namnožili štetni glodari. Lokalna vlast o ovome konačno treba da se traži mišljenje stručne javnosti i udruženja za zaštitu životinja, a ne da ovako značajan problem prepušta odluci Opštine Gadžin Han. Dveri Niš traže regulativu koja će podstaći odgovorno vlasništvo i odgovoran uzgoj pasa. Ona podrazumeva da se uzgojem mogu baviti samo registrovani odgajivači pasa, a psi kućni ljubimci treba da budu sterilisani. Svi vlasnici pasa moraju imati pojačanu odgovornost , i prema ljudima i prema ostalim psima. Pas je po zakonu „opasna stvar“, bilo da je tibetski mastif ili maltezer. To znači da se regulativom moraju da urede podsticaji za sterilizaciju vlasničkih pasa (subvencije za operaciju sterilizacije, jeftinija hrana, zdravstvena nega i druge povlastice za vlasnike sterilisanih životinja) dok se uzgojem pasa mogu da bave samo registrovani odgajivači, a vlasnici nesterilisanih životinja treba da budu poreski obveznici. Tražimo primenu i kontrolu primene zakona o obaveznoj registraciji (čipovanju) pasa, kao i striktno kažnjavanje vlasnika čiji se psi kreću slobodno ulicama, koji ne čiste za svojim psima, kao i oštre krivične sankcije za vlasnike pasa čiji psi napadnu ili povrede ljude, druge pse a posebno decu. Tek kada se to uredi može se pristupati smanjivanju broja pasa na ulicama ali na civilizovan način sa edukovanjem vlasnika i građana Niša. Za takve projekte treba da se troše pare iz donacija, a ne za izgradnju još jednog „mučilišta“ za odbačene životinje.
Odluku o izgradnji tzv Regionalnog azila za pse u opštini Gadžin Han smatramo netransparentnom, jer o njoj nije bilo javne ni stručne rasprave, a izjavu gradonačelnice Sotirovski da će sve biti po „evoprskim standardima“ ne smatramo ozbiljnom. Ova odluka je i nedemoktratska jer se o njoj na osnovu principa neposredne lokalne demokratije moraju pitati i građani sela Duga Poljana, koje će direktno pogoditi blizina 2000 zatvoernih pasa bez vode i kanalizacije. Ova je odluka i nestručna jer je doneta bez javne stručne rasprave i umesto da reši postojeće, stvoriće nove probleme, koje će opet morati da rešavaju volonteri iz raznih društava za zaštitu životinja.
Dveri Niš će podržati proteste meštana Duge poljane i pozivamo sve građane Niša da im se u tome pridruže.
Gđo Sotirovski, upravljati Gradom nije isto što i voziti službenu škodu- uozbiljite se! Ili još bolje, raspišite vanredne lokalne izbore u Nišu! poručuje Gradski odbor Dveri.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare