Dveri Niš: Na Javnoj sednici smo demantovali gradonačelnicu – solitere će graditi unapred poznati investitori

NIŠ

Nišku javnost obaveštavamo da Generalni urbanistički plan (GUP) Niša još uvek NIJE IZMENjEN, da se njegove izmene nalaze u proceduri, i da nakon održane Javne sednice, UPRAVO SADA, KOMISIJA ZA PLANOVE ODLUČUJE O PRIMEDBAMA na Izmene GUP. Cilj izmena je da se, protivno znanju, interesima i volji Nišlija, Grad pretvori u betonske soliterske blokove bez zelenila, a sve nezakonito, bez potrebnih dozvola i bez procene uticaja na životnu sredinu”, saopštio je danas Gradski odbor Dveri iz Niša.

“Zato, Dveri Niš pozivaju Nišlije da ne dozvole da ovako važne odluke budu donete iza leđa Nišlija, i da se Niš ne pretvori u soliterske blokove uprkos zagađenju, poplavama i uništenju zelenila.
VREME ZA BORBU JE SADA, a nakon što Skupština Grada usvoji ovaj Plan – gradnju solitera niko više neće moći da spreči.
Na Javnoj sednici Komisije za planove održanoj 1.septembra u Skupštinn Grada Dveri Niš su odbranile brojne, prethodno podnete primedbe. Prvi put je mnogo Nišlija uzelo učešće na Javnoj sednici koja pokazala svu nezakonitost rada lokalne niške vlasti. Podnetim primedbama dokazali smo da izjave gradonačelnice o „tajanstvenom investitoru“ https://www.juznevesti.com/Drushtvo/I-dalje-nepoznato-ko-je-tajanstveni-investitor-u-Nisu-Sotirovski-kaze-da-nije-kompanija-Karic.sr.html?c=Komentari nisu tačne i da predstavljaju običnu kupovinu vremena. Naprotiv, u iznetim primedbama Dveri Niš su pokazale da se radi o „PREDATORSKOM“ I UNAPRED POZNATOM INVESTITORU a da je jedan od njih svakako i kompanija Karić.
Da bi građane Niša obavestili da im se iza leđa priprema izgradnja 41 stambenog bloka sa 15 spratova visokih 50 metara, i to na 100 hektara u Gradu, od čega 25 blokova na 72 hektara u Paliluli, Dveri Niš su najpre poslale više od 20 primedaba za Javnu sednicu, danima smo organizovali ulične akcije, na Paliluli podelili hiljade letaka „Palilulci da se pitaju“, pisali saopštenja i držali konferencije za novinare. Uspeli smo da animiramo veliki broj ljudi koji su na sednicu došli, i samo je njihova brojnost uz primedbe građana, Dveri Niš i NKD uspela da spreči usvajanje Plana.
ZAHTEVI Dveri Niš su :

 • Da Grad ODMAH POVUČE Nacrt Izmena GUP;
 • Da se umesto tajnog usvajanja Plana održi JAVNA RASPRAVA od najmanje 6 meseci;
 • Da se iz Plana POVUČE IZGRADNjA SOLITERA OD 50 METARA i vrati na 27 metara;
 • Da se IZRADE SVE POTREBNE STUDIJE – o proceni uticaja na životnu sredinu (vazduh, zemlju, vodu, zelenilo), o kapacitetima infrastrukture, puteva, komunalnih službi (otpad), vodovoda, kanalizacije, EPS i dr;
 • Da SVE INSTITUCIJE DOSTAVE SVOJE USLOVE;
 • Da Komisija za planove DOSTAVI SVOJ ZAPISNIK SA ODLUKAMA i usvojenim ili odbijenim primedbama.

U PRIMEDBAMA na Javnoj sednici Dveri Niš tvrde da se ove Izmene donose tajno, da su nezakonite i da će zbog toga Niš pretrpeti veliku štetu.
Izmene plana su nezakonite jer:

 1. Izmene se donose BEZ JAVNE RASPRAVE u Gradu koji već ima ogromne probleme sa zagađenjem, poplavama, otpadom, uništenjem zelenila;
 2. Potpis na Nacrt Izmena GUP stavila je NEPOSTOJEĆA FUNKCIONERKA MARINA ŽIVULOVIĆ, v.d. načelnika Gradske uprave za građevinarstvo ( po Zakonu nepostojeća funkcija) kojoj je i drugi mandat istekao krajem juna 2021.god.
 3. Akt je donet BEZ PROCENE UTICAJA NA ŽIVOTNU SREDINU,što je ne samo nezakonito već i pravni skandal u najzagađenijem Gradu , često i na svetu;
 4. SAGLASNOST NA OVAJ AKT NIJE DALA TREĆINA NAJVAŽNIJIH USTANOVA ZA ŽIVOT GRADA – JKP „Medijana“, EPS-ogranak Niš, JKP „Gorica“,JKP „Tržnica“, Gradska uprava za imovinu (organizacioni deo za imovinske poslove), Gradska uprava za imovinu (organizacioni deo za zaštitu životne sredine), Gradska uprava za komunalne delatnosti i inspekcijske poslove, Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj, Ministarstvo zaštite životne sredine , Ministarstvo odbrane

Plan je štetan za interese Nišlija i Grada jer:

 1. PROSTORNO JE NEPRAVEDAN – od 41 soliterskog bloka, na Paliluli se predviđa izgradnja 21 bloka preko 50 metara visine, a bez ijednog parka dečije, kulturne i druge ustanove.
 2. STANjE KANALIZACIONE MREŽE već sada je u nepodnošljivom stanju,a i sva ostala infrastruktura nije u stanju da primi novih 30000 korisnika.
 3. JKP MEDIANA NEMA DOZVOLU ZA ODLAGANjE GRAĐEVINSKOG OTPADA, a Deponija tj. smetlište se odavno koristi nezakonito.
 4. Izmenom se predviđa da se PARCELE SA 500 M2 POVEĆAJU NA 5000M2 što jasno govori da se radi o velikim, „predatorskim“ i unapred poznatim investitorima. Jedan od njih svakako je i kompanija Karić , koja samo čeka usvajanje Plana kako bi kupila nedavno osnovanu firmu „Tesla Park“ doo, kojoj su prenete sve nekretnine „Ciglane“.
  Nedopustivo je da gradska vlast ovakav urbani zločin priprema zarad svojih i interesa investitora.
  Dveri Niš nisu protiv izgradnje i razvoja Niša, ali smo protiv pravnog nasilja, nedemokratskog odlučivanja i zaštite investitora umesto interesa Nišlija.
  Dveri Niš traže Javnu raspravu i tražimo „Nišlije da se pitaju“!
  Dveri traže da se u Nišu iduće godine održe i lokalni izbori i da ova nakaradna vlast ode tamo gde joj je mesto-u prošlost, navodi se u saopštenju Dveri.
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare