Počeo drugi „Teatar na raskršću“

NIŠ

Drugo izdanje pozorišnog festivala balkanskog kulturnog prostora „Teatar na raskršću“ počelo je sinoć premijernim izvođenjem predstave „Čudo Svetog Georgija“, koju je po motivima istoimene drame Rusomira Bogdanovskog, režirao Nikola Zavišić, a rađena je u koprodukciji Dramsko-lutkarskog teatra „Ivan Radoev“ iz Plevena (Bugarska), niškog Narodnog pozorišta i Teatra „Joan Slaviči“ iz Arada (Rumunija).                  

U foajeu pozorišta, pred početak Festivala, pristnima su se obratili gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i direktor Narodnog pozorišta Niš i koselektor festivala Spasoje Ž. Milovanović.

                

Festival je otvorila Vasilka Bumbarova, teatrološkinja i član saveta Festivala, koja je istakla da je teatar ljubav, život i vreme.

                 „Maska je simbol pozorišta. Maska oličava scenu. Tako je bilo vekovima. Danas je maska ponovo simbol vremena. Danas maska ne predstavlja pozornicu, već pandemiju. Danas u pozorištu svi nosimo maske. Nadam se da je ovo privremeno. Teatar je svetlo u tunelu! Teatar rađa nove oblike! Teatar je živ! Teatar je večan!“, istakla je Bumbarova.

                     Danas počinje takmičarski program festivala u okviru koga će biti izvedeno šest predstava. Kao prva, večeras će, sa početkom u 19.30 časova, biti odigrana predstava „Za sada je sve OK“ Kruševačkog pozorišta, koju je po tekstu „Prozor” Nataše Rajković, režirala Snežana Trišić, koja potpisuje i adaptaciju teksta.

                   Na Festival se, podsećamo, ulazi sa potvrdom o vakcinaciji ili sertifikatom o preležanom kovidu, negativnim PCR test ili negativnim antigenskim testom. Na Festivalu je obavezno nošenje maske.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare