Dveri: Nastavak uništenja javnog interesa Nišlija— Akva park, privatizacija Toplane, Generalni urbanistički plan

NIŠ


Nameru SNS vlasti u Nišu na čelu sa gradonačelnicom Draganom Sotirovski da Grad Niš uloži u izgradnju Akva park, umesto u proširenje sistema daljinskog grejanja čime bi se tragično zagađenje vazduha u Nišu smanjilo, Dveri Niš smatraju štetnom, nerazumnom do granice gluposti i potencijalno koruptivnom, saopštio je Gradski odbor Dveri.

“Na izgradnju akva parka utrošiće se petina ionako već siromašnog godišnjeg budžeta Grada niša – više od 2 milijarde dinara ili 20 miliona evra.
Izgradnja akva parka je očigledno izlobirana od strane SNS političko-građevinskog kartela i ima indicija da je realna vrednost planiranih radova na izgradnji Akva parka tek 800 miliona dinara. Shodno je za očekivati da će po skorašnjoj promeni vlasti u Nišu biti istražena i opravdanost visina ove investicije.
A teško je verovati da je SNS vlast u Nišu dovoljno sposobna da obezbedi da Akva park posluje isplativo, naročito ako se uzme u obzir da će upravljanje Akva parkom poveriti SC Čair, preduzeću za čije se rukovodstvo ozbiljno sumnja u umešanost u koruptivne radnje, sukob interesa, i koje i do sada nije bilo u stanju da obezbedi pozitivno poslovanje ove ustanove.
Namera SNS vlasti u Nišu je da i veliki broj kotlarnica u okviru JKP „Gradska Toplana“ daju na upravljanje privatnom koncesionaru, koji će na osnovu ulaganja od 2,7 miliona evra ubirati naknadu od ovog JKP i Nišlija.
Dobri poznavaoci prilika u JKP Gradska Toplana sumnjaju da je ovo samo „probni balon“ kako bi se kasnije ovo preduzeće celo „privatizovalo“ nekom budućom sličnom koncesijom.
Umesto suludog ulaganja 20 miliona evra u Akva park, razumnije je da Grad Niš uloži 2,7 miliona evra u obnovu manjih neuslovnih kotlarnica a da ostatak od 17,3 miliona evra uloži u istraživanje izdašnosti kao i mogućnosti iskorišćenja geotermalnih voda u sistemu daljinskog grejanja, izgradnju kotlarnice na području Niške Banje kao i toplovodne mreži u Niškoj Banji i okolnim naseljima Nikola Tesla, Brzi Brod i Prva Kutina.
Time bi se građanima u ovom delu omogućio priključak na sistem daljinskog grejanja i učinio značajan korak u smanjenju zagađenja vazduha.
Takođe građanima Niša pa u ovom slučaju i građanima Niške Banje bi trebalo da se omogući da o ovim i svim drugim većim ifrastrukturnim i sličnim investicijama iz budžeta odlučuju na referndumu.
A zbog specifičnosti kao i boljeg upravljanja razvojnim potencijalima, treba razmotriti mogućnost izdvajanja Niške Banje i okolnih naselja iz strukture Grada Niša u samostalnu opštinu koja bi sama odlučivala o ovakvim i drugim za dalji razvoj bitnim pitanjima.
Dalje treba pomenuti da je u toku javno razmatranje „najnovijeg“ predloga GUP a koji kao ni prethodni nije obradio eventualne uticaje GUP na životnu sredinu a naročito na zagađenost vazduha.
Ključni element „najnovijeg“ GUP je da se isti „…ne bavi brojem spratova i visinom, već da se u njemu samo ispituje mogućnost izgradnje višespratnica.“, što je po sebi glupost jer GUP je dokument koji mora da da jasne, tačne i precizne smernice budućim investitorima ali i građanima: šta će se, gde i kako graditi u Nišu.
Ovako „najnoviji“ GUP odstavlja mogućnost da se to kasnije „ispita“ bez jasne definicije ko će i kako „ispitivati“ ali važnije ko će o tome odlučuvati.
Na kraju, tragična zagađenost vazduha u Nišu mogući je uzrok smrti brojnih sugrađana, i toga su SNS vlast i gradonačelnica Sotirovski duboko svesni. Zbog toga, Dveri Niš odluku da se ogroman novac „baca“ u kič projekat Akva parka, umesto ispitivanja termalnih voda i investiranja u Toplanu, smatramo urbicidnim i umišljajno štetnim za javni interes i građane Niša”, saopštio je Srpski pokret Dveri.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare