Dveri: JKP „Naissus“ – primer nezakonitog poslovanja u kandžama korupcije lokalne samouprave

NIŠ

Stanje u Srbiji posledica je „okupacije“ javne vlasti i javnog novca od strane SNS vlasti, nepostojanja konkurencije u sferi javnih nabavki, nezakonitih v.d. direktora postavljenih bez javnog konkursa i zvaničnog partijskog monopola u oblasti zapošljavanja u javnom sektoru, u kome po novoj Uredbi iz 2020.godine, navodi se u saopštenju prof. dr Tamare Milenković Kerković, narodne poslanice i potpredsednice Srpskog pokreta Dveri.

” Vladina Komisija daje saglasnost za svako novo radno mesto, od rukovodilaca do čistača, naravno pod uslovom članstva u vladajućoj koaliciji.
Niško JKP „Naissus“ je decenijama partijska „oaza“ za zapošljavanje partijskih kadrova primer je rada većine javno-komunalnih preduzeća u srpskim lokalnim samoupravama, zarobljenih korupcijom i preskupim izuzetno nekvalitetnim uslugama lokalne vlasti.
Stanje sistemske havarije u niškom JKP „Naisus“ veoma je slično onom koje na republičkom nivou postoji u Elektroprivredi Srbije, a i razlozi su isti, nezakoniti status v.d. direktora, „cunami“ partijskog zapošljavanja, monopolizovane javne nabavke i bacanje miliona dinara van kontrole građana. Grad sa zvanično najboljom vodom u Evropi, Niš će uskoro će doći u situaciju da vodu neće ni imati, zbog čega će se kao rešenje građanima nametnuti njegova privatizacija. Menadžment, koji predvodi v.d.direktor, po obrazovanju master istoričar, tajno priprema preduzeće za javno-privatno partnerstvo. Osim vesti o zahtevu za poskupljenje usluga od 30% koje je nedavno odobrio Nadzorni odbor JKP „Naissus“, od članova Nadzornog odbora, ovog za Niš strateški važnog preduzeća, ne mogu se čuti nikakve kritike poslovanja,iako za članstvo u Nadzornom odboru primaju naknade u visini prosečne plate.
Prema podacima sa sajta JKP Naisus od 5.8. ( Poslovanje – JKP NAISSUS Niš) U OVOM PREDUZEĆU SA SISTEMATIZOVANIH 305 RADNIH MESTA, PREMA NIVOU KVALIFIKACIJE RADI UKUPNO 737 ZAPOSLENIH (od toga 684 na određeno vreme- očito naprimanih po svim partijskim linijama DS, URS, SNS i drugih) . Dakle, u JKP „Naissus“ radi duplo više radnika od potrebnih, a i dalje se, stotine miliona dinara plaća za iznajmljivanje usluga i projekata privatnih firmi.
PLANOVI JAVNIH NABAVKI JKP NAISSUS I NjEGOVE IZMENE U TOKU GODINE, VREDNE JOŠ MILIJARDU DINARA, POKAZUJU TAKOĐE FRAPANTNE PODATKE (Javne nabavke – 2022 – JKP NAISSUS Niš. Tri puta menjan Plan javnih nabavki, vredan više od milijardu dinara, milionske iznose predviđa za usluge drugih preduzeća, jer kako u samom Planu piše „JKP „Naisus“ nema dovoljno kvalifikovanih kadrova“ , a ima više od duplo zaposlenih u odnosu na sistematizaciju. Sredstva planirana za kafe-kuhinju i dva restorana direktora (nacionalni i internacionalni) iznose 3.2 miliona dinara, dok je trošak predviđen za zamenu šahti, u koje u Nišu upadaju i ljudi , ali i konji, duplo je niži od troškova za hranu i piće direktora.
Ovakvo poslovanje je svesno upropašćavanje kadrovske, tehnološke i finansijske baze preduzeća koje upravlja i raspolaže najboljom vodom u Evropi. Dveri će tražiti ukidanje Uredbe o pribavljanju saglasnostti za zapošljavanje u javnom sektoru http://www.pravno-informacioni-sistem.rs/SlGlasnikPortal/eli/rep/sgrs/vlada/uredba/2020/159/6 , koja je glavna poluga partijskog monopola u zapošljavanju, i solidarnu odgovornost menadžmenta i nadzornih organa javnih komunalnih preduzeća za svesno upropašćavanje delatnosti od javnog interesa”. navodi se u saopštenju.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Jovan
Jovan
1 godina pre

Za svaku dokumentovanu infornaciju iz vodovoda stojim na raspolaganju kad pozovete.