DVERI : 71. GODIŠNJICA OD “SAVEZNIČKOG “ BOMBARDOVANJA LESKOVCA

LESKOVAC

 

 

Bombardovanje Leskovca 06. septembra 1944. godine, ne samo da je jedan od najtragičnijih dana u istoriji Leskovca, već je to događaj koji je gotovo trajno podelio Leskovčane, saopštio je danas Pokret Dveri.

“I posle 71 godine, duhovi nevino stradalih Leskovčana bude se u njihovim potomcima, u potrazi za istinom i u želji da se o njoj progovori. Da se bezgrobne, nevine žrtve dostojno sahrane. Da zločinci priznaju greh i ispovede se Bogu i narodu. Da oni koji zločin prećutaše i koji sebe ustoličiše u Leskovcu na krvi stradalnika, bar bez pokajanja ne donose vence na spomenik, na kome ni krst ne dadoše da se postavi.

Tačno u 12 časova i 18 minuta, kada je započeto besumučno bombardovanje Leskovca 06. septembra 1944. godine, delegacije Srpskog pokreta Dveri i GO DSS u Leskovcu, položile su, nakon liturgije i pomena u leskovačkoj Sabornoj crkvi, vence na spomen česmu nevino stradalima u zločinačkom Američkom bombardovanju.

U odvojenom obeležavanju događaja, kao i svih ranijih godina, ali uz prisustvo svih leskovačkih medija i po ustaljenom scenariju, vence na spomen česmu položila je, sat vremena pre, zvanična delegacija Grada Leskovca, delegacija SUBNOR-a, Udruženja vojnih penzionera i Saveza potomaka ratnika Srbije 1912-1918.

Za razliku od ranijih godina na „zvaničnom“ obeležavanju godišnjice bombardovanja Leskovca, predsednik Skupštine grada, socijalista, Dušan Cvetković Lešnjak priznao je: „Prošla je 71 godina od stravičnog razaranja Leskovca tokom savezničkog bombardovanja 6. septembra 1944. godine. Nekoliko hiljada naših sugrađana ubijeno je za nepuna dva sata. Vreme prolazi, a ovaj stravičan događaj koji još uvek ostaje obavijen velom tajni nešto je što će tek vreme dokazivati: zašto je bombardovan Leskovac, koliko je ljudi stradalo, po čijoj naredbi je uništeno centralno gradsko jezgro jednog od najlepših gradova Jugoslavije“.

Ovaj stravičan događaj nije više obavijen velom tajni. Otvoreni su arhivi, a podsećamo javnost da su na tribini Pokreta Dveri “70 godina od „savezničkog“ bombardovanja Leskovca” održane u Konaku leskovačke crkve, u subotu, 06.09.2014. godine mr Radovan Kalabić, dr Ivan Becić i mr Predrag Mitrović dali odgovore, iznoseći najnovije dokaze i rezultate naučnih istraživanja upravo na sva gore postavljena pitanja.

Uz žaljenje, iznosimo da je na vencu koji je položila na spomenik stradalim leskovčanima delegacija Gradskog odbora SUBNOR-a i Udruženja vojnih penzionera, cinično i bez griže savesti, pisalo samo „žrtvama rata“. Pitamo se, nadam se još samo kratko jer istina se zna, samo treba glasno da se izgovori i prihvati – na koje i čije žrtve se poruka na lenti odnosila, i ne, kako je napisano, rata čime se zamagljuje suština, omalovažavaju žrtve, a skriva uloga „drugova“, već razaranja i uništenja Leskovca”, prenosimo saopštenje, koje potpisuje  Predrag Mitrović, u celini.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare