MEDJUNARODNI TRIATLON NA VLASINSKOM JEZERU : RUŽICI – DVA TROFEJA !

LESKOVAC

 

(Nova Naša reč)

 

http://novanasarec.org.rs/index.php/2015/08/28/medunarodni-triatlon-na-vlasinskom-jezeru-ruzici-dva-trofeja/

Posle višegodišnjeg odsustva sa takmičenja – zlato u starosnoj kategoriji, i srebro u olimpijskom triatlonu

  • Kako distancu od 1500 metara plivanjem, 40 kilometara biciklom po brdskim putevima, i 10 kilometara trčanjem, takođe po brdskom terenu, savladati za 3 sata, nula minuta i 17 sekundi

Ružica Šmelcerović, svestrani sportista i profesorica nemačkog jezika u dvema leskovačkim osnovnim školama, pobednik je Olimpijskog triatlona u svojoj uzrastnoj kategoriji i osvajač titule vicešampiona u ukupnom plasmanu na „Vlasinskom triatlonu samoprevazilaženja“, koji je, u organizaciji „Šri Činmoj Maraton Tima“ iz Niša, i u saradnji sa Srpskom Triatlon Unijom i opštinom Surdulica, održan 9. avgusta na Vlasinskom jezeru. Učestvovalo je 64 sportista iz Srbije, Hrvatske, Poljske, Austrije, Bugarske, Makedonije i Crne Gore, koji su se takmičili u dve trke;  Olimpijski Triatlon – plivanje 1500m, bicikl 40 km, trčanje 10 km, – i Sprint Triatlon, koji obuhvata plivanje 750m, bicikl 20 km, trčanje 5 km.

-Posle višednevne velike treme,  bure emocija i dileme – olimpijska ili sprint distanca, -odluku da  nastupim na Vlasinskom triatlonu donela sam u poslednjem trenutku. Od mog učešća na triatlonu u međuvremenu je prošlo 12 godina. – kaže Ružica Šmelcerović za Novu Našu reč. – Poslednji put sam startovala na triatlonu na državnom prvenstvu 2003. godine i zauzela drugo mesto. Triatlon na “mojoj” Vlasini, na kojoj je sve počelo, nisam mogla da preskočim, a i bilo je vreme oprobati se opet posle toliko godina. Opredelila sam se za Olimpijski triatlon, što znači 1,5 km plivanja, 40 km bicikle i 10 km trčanja. Nakon nerazjašnjenih poteškoća na startu i knedle u grlu i srcu, gurala sam. I gurala. Dok nisam dogurala do cilja sa vremenom 3 sata, nula minuta i 17 sekundi. – rezimira Ružica svoj trijumf, uz šarmantan osmeh komentarišući – „pih, što me sada nervira tih 17 sekundi preko trećeg sata.“ – Naravno da sam zadovoljna ukupnim plasmanom. Pobednik sam u svojoj kategoriji, srebrna u ukupnom plasmanu na olimpijskoj distanci. Organizacija triatlona bila je na visokom nivou. Hvala svima koji su me bodrili i navijali za mene tokom trke, nekolicina ih je znala koliko mi to znači… –

Leskovac Ruzica Smelcerovic 5 Leskovac Ruzica Smelcerovic Leskovac Ruzica Smelcerovic 1 Leskovac Ruzica Smelcerovic 2 Leskovac Ruzica Smelcerovic 3 Leskovac Ruzica Smelcerovic 4

Olimpijski triatlon je ujedno bio i zvanično državno prvenstvo Srbije u triatlonu, dok se Sprint Triatlon bodovao u Kupu Srbije, a u skladu sa sportskim statusom, učesnici su nastupili u tri grupe koje čine „Elitna kategorija“ na Olimpijskom i Sprint triatlonu u muškoj i ženskoj konkurenciji, „Juniori“ samo na Sprint triatlonu – pravila STU ne dozvoljavaju učešće juniora na olimpijskom triatlonu, – i  „Starosne kategorije“ do 30.godine, 31-40,  41-50 i preko 50 godina starosti u muškoj i ženskoj konkurenciji (nelicencirani takmičari).

Odgovarajući na pitanje – koji su joj motivi pokretač i „hrana“ za nastup u zahtevnom sportu, Ružica kaže:

-Sport i boravak u prirodi su bili i ostali moj stil života, tako da i dalje svaki slobodan trenutak provodim u prirodi, a imam dosta prijatelja koji me u tome prate. Na žalost triatlon kao sport kod nas nije zaživeo u potrebnoj meri,  i san mi je da i se i u našem  gradu oforme udruženja i klubovi u kojima bi brojni vrhunski sportisti našeg grada, o kojima se najčešće jako malo zna,  mogli da prenesu svoja iskustva i znanja mlađim generacijama.-

 

TITULE

Titulu prvaka Srbije u Olimijskom Triatlonu poneo je Danilo Jovanović iz triatlon kluba “Tamiš” iz Pančeva sa rezultatom od 02 sata 06 min 14 sekundi. Interesantno je da Danilo ima tek 19 godina i da mu je ovo prvo učešće u Olimpijskom Triatlonu, jer se sportisti mlađi od 19 godina, prema pravilniku Srpske Triatlonske Unije ne mogu takmičiti u Olimpijskom triatlonu, već samo u Sprint Triatlonu.

U ženskoj konkurenciji titulu prvakinje Srbije u Olimijskom Triatlonu ponela je Aneta Arifi iz triatlon kluba “Olimpija” iz Bora sa rezultatom 02 sata 32 minuta 47 sekundi.

U Sprint Triatlonu u muškoj konkurenciji pobedio je Vladimir Danko sa rezultatom 01 sat 07 minuta 57 sekundi, a u ženskoj Ana Stojanović sa rezultatom 01 sat 26 minuta 29 sekunde.

Na trci je učestvovao i Vladimir Savić, jedan od najboljih triatlonaca Srbije  i  rekorder Srbije u disciplini  popularnog Ajronmen triatlona (3800m plivanja, 180km vožnje bicikla, 42km trčanja).

 

 

Ružica Šmelcerović o sportu:

-Sport se u mojoj porodici podrazumevao, a svoju sportsku karijeru započela sam jako rano takmičenjima u alpskom skijanju  još u kategoriji pahuljice i mlađe cicibanke. Najveći uspeh koji sam postigla je bilo drugo mesto u veleslalomu i superveleslalomu,  i treće mesto u slalomu na prvenstvu Srbije na Brezovici 1996.

U okviru priprema za skijanje, moj rođeni brat i ja smo bili aktivni tokom čitave godine, što je podrazumevalo i puno trčanja i vožnje bicikle. Leta smo često provodili na Vlasinskom jezeru i podrazumevalo se da tamo svakodnevno upražnjavamo neku od aktivnosti, trčanje, plivanje ili biciklizam. Našoj sreći nije bilo kraja kada nam se u leto 1998. godine na Vlasini obratio trener Slobodan Dinić sa pitanjem da li smo zainteresovani za triatlon.  Do tada smo za ovaj sport znali samo preko inostranih sportskih kanala i često smo komentarisali koliko bi bilo divno oprobati se u tom sportu.  I tako je sve počelo. Plasmani su iz godine u godinu bivali sve bolji i više puta sam ponela titulu vicešampionke države, kako u triatlonu, tako i u duatlonu (trčanje, biciklizam, trčanje), dok se moj rođeni brat  u međuvremenu preorjentisao na drumski biciklizam i vrlo brzo dogurao do državne reprezentacije.

Zbog obaveza na fakultetu, 2004. godine sam bila prinuđena da se za kratko povučem iz aktivnog sporta, da bi zatim 2005. godine dobila želju da se oprobam i u planinskom biciklizmu. Biciklizam mi je ionako bila  jača strana, tako da nije bilo teško poneti  i više godina braniti titulu šampionke države.

Iz aktivnog sporta povukla sam se 2010. godine.

 

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Ksenija
Ksenija
7 godine pre

Samo napred nastavnice!!!