DVANAEST GODINA OD UBISTVA DEČAKA U GORAŽDEVCU, UBICE JOŠ NEPOZNATE

 

 

GORAŽDEVAC

 

U crkvi Roždestva Presvete Bogorodice u Goraždevcu služenjem parastosa danas je obeležena dvanaesta godina od ubistva nevinih dečaka Ivana Jovovića i Panta Dakića i ranjavanja još četvorice njihovoh drugova na reci Bistrici.

 

Parastos u crkvi služio je pred okupljenima vladika Raško-prizrenski Teodosija uz sasluženje monaštva.

Parastosu , služenom  povodom obeležavanja dvanaeste godišnjice od ubistva nevinih dečaka , prisustvovali su  predstavnici Ministarstva za zajednice i povratak, Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, potrpesednik Vlade Kosova Branimir Stojanović, gradonačelnik Gračanice Vladeta Kostić.

Goraydevc godisnjicaGorazdevac godisnjica 1

Ovo je pored zločina u Starom Gracku još jedan u nizu nerasvetljenih zločina na nevino stradale žrtve podsetio je portparol ministra za zajednice I povratak Dalibora Jevtića, Uroš Staletović u izjavi datoj medijima.

 

„Želim ponovo da podsetim sve nadležne organe i sve one koji su trebali da rasvetle ovaj slučaj da i ovo ubistvo ostaje i posle više od jedne decenije i dalje nerasvetljeno, što je veoma tužna i poražavajuća činjenica.Ovo je pored zločina u Starom Gracku još jedan u nizu nerasvetljenih zločina na nevino stradale žrtve. Ubistvo Ivana Jovovića i Pantelije Dakića koji su tek trebali da kreiraju svoju budućnost i da nađu svoje mesto u društvu  i ranjavanje još četvorica dečaka je strašan čin koji ne sme više da čeka odgovor na pitanje od koga su i zašto nevina deca zapravo stradala. Činjenica je da nerasvetljeni zločini stoje na putu međusobnog pomirenja i izgradnje poverenja među ljudima i uprvo zbog ove činjenice moraju se počinioci ovakvih ne dela uhapsiti“, rekao je Staletović

 

Staletović je istkao da je dvanaest godina stajanja u mestu predug period, u kome se gubi nada da će istina izaći na videlo ali da se na istini mora insistirati.

 

„I kao što smo prošle godine rekli, to ponavljamo i danas- Dokle god počinioci ubistva Ivana i Panta ne budu kažnjeni zločin će trajati, i tako je sa svakim nerasvetljenim zločinom…a mi ćemo tražiti, apelovati i čekati pravdu sve dok pravda ne bude bila zadovoljena, ali pravda više ne može da čeka“, izjavio je portparol ministra Jevtića Uroš Staletović.

 

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Željko Jović izjavio je da je za svakog normalnog čoveka svaki zločin veliko zlo, ali da kada se desi zločin usmeren prema onima koji su tek zakoračili u život, onda je to nemerljivo i najveće zlo.

“Ono što još više boli je što mi svake godine i odavde i sa svakog mesta sa stotine drugih mesta širom KiM ponavljamo istu priču – tražimo da se pronađu i kazne i počinioci i njihovi nalogodavci”.

 

Ja danas hoću da ponovim, da je pre 12 godina kada je ovaj zločin učinjen krivica bila na onima koji su pucali i na zločincima koji su celu akciju osmislili i naredili, rekao je on.

“Danas posle 12 godina krivica je na onima koji ne rade ništa ili rade sve da se ti počinioci ne pronađu i ne kazne. Imaćemo strpljenja i istrajećemo da pričamo narednih godina, nećemo zaboraviti i insistiraćemo da pravda dođe po svoje”, rekao je  Jović.

 

Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović je istakao da se zločin u Goraždevcu neće zaboraviti i da će ponavljati dokle god postoji i jedan Srbin u Prištini i jedna funkcija na kojoj su Srbi da ovo nije rešeno, da je ovo zločin koji nije kažnjen.

 

“Oni koji žele da grade sa nama normalnu budućnost koji žele da sa nama sarađuju moraju da reše ovaj zločin kao što tražimo da se reši bilo koji zločin, to je ono što možemo da uradimo i što ćemo raditi”, rekao je Stojanović.

 

Predstavnici Ministartva za zajednice i povratak, Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije i zamenik predsednika Vlade Kosova Branimir Stojanović su nakon parastosa položili cveće i vence na grobove stradalih dečaka.

 

U Goraždevcu su avgusta 2003 godine ubijeni devetnaestogodišnji Ivan Jovović i dvanaestogodišnji Pantelija Dakić, a njihovi drugovi Đorde Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13) teško su ranjeni.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare