Dvadeset petoro trećaka OŠ „Učitelj Tasa“ dobilo besplatne udžbenike Fondacije Alek Kavčić

NIŠ

Besplatne udžbenike Fondacije Alek Kavčić za četvri razred osnovne škole, dobilo je jedno odeljenje trećaka, učenika OŠ “Učitelj Tasa”. Udžbenici su obezbeđeni zahvaljući donaciji, a iz njih će naredne godine učiti dvadeset petoro osnovaca. Donaciji udžbenika prisustvovali su i roditelji učenika koji su ovom prilikom istakli da im besplatni udžbenici puno znače jer svake godine imaju velike izdatake krajem avgusta kada decu pripremaju za polazak u školu. Dodaju da su knjige jako skupo, da često kupuju korišćene udžbenike ili su prinuđeni da se odreknu nekih drugih stvari.

                         „Ovo je veliko olakšanje za kućni budžet jer svi znamo koliki su troškovi kad krene septembar, posebno što mi imamo i starije dete. Voleo bih i da starije dete uči iz ovih  udžebenika koji su, verujete i do pet puta jeftiniji, jer bi onda mogli deci da kupimo i nešto drugo“, kazao je jedan roditelj.

                          I sam učitelj Osnovne škole „Učitelj Tasa“, Dejan Petrović koji je bio inicijator da njegovo odeljenje počne da koristi udžbenike ove Fondacije, ističe da je i sam najpre imao sumnje u kvalitet jer je cena bilo daleko manja, ali su kako kaže njegove sumnje su nestale.

                          „Opredelio sam se pre svega jer su udžbenici koje Fondacija nudi petostruko jeftiniji u odnosu na one udžbenike koje smo koristili ranijih godina. Da budem iskren i sam sam imao sumnje u kvalitet, ali kad sam ih naručio uverio sam se da su kvalitetni udžbenici u pitanju“, navodi Petrović i dodaje da je njegovo odeljenje današnje udžbenike dobilo zahvaljući donatorima.

                       Više od 350 škola u Srbiji trenutno koristi neke udžbenike iz Fondacije, a sve više ih je zainteresovano.

                       „Najveći otpor prema našim udžbenicima u početku su bile raznorazne dezinformacije, tvrdnje da su to jeftine crno bele kopije, da udžbenici nisu odobreni od strane Ministarstva i druge besmislene tvrdnje, ali ništa od toga nije istina. Što više nastavnika i roditelja saznaje prave informacije to se više i opredeljuju za ove udžbenike“, kazao je Njegoš Petrović iz Fondacije Alek Kavčić.

                       Osnovni cilj Fondacije jeste da napravi udžbenike koje će đaci iz cele Srbije moći besplatno da koriste, o čemu je bilo reči na tribini održanoj februara meseca u Nišu. (kraj)VP/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare