Hil: Bujanovac, Preševo i Medveđa nisu ni na koji način deo Briselskog dijaloga

BUJANOVAC

SAD stoje iza sporazuma u Ohridu I trudiće se da on bude primenjen, rekao je danas u Bujanovcu ambasador Sjjedinjenih američkih država u Beogradu Kristofer Hil I podvukao da opštine Bujanovca, Preševo I Medveđa ni na koji način neće biti deo Briselskog dijaloga.

On je dodao I da je “veoma važno” formiranje Zajednice srpskih opština a Albancima sa juga Srbije poručio da svoje problem rešavaju u razgovoru sa državom Srbijom.

„ Mora da budem veoma jasan kada kažem da se dijalog u Briselu tiče rešavanja problema između Beograda i Prištini i njegova namera nije rešavanje bilo kakvih drugih manjinskih pitanja ovde ili na drugom mestu.  Svakako nisam ovde da govorim onima koji ovde žive šta treba da rade i kako da žive, to je između njih i države Srbije, ali svakako mogu da kažem da to nema nikakve veze sa dijalogom u Briselu“, rekao je Hil i dodao da “ovaj region mora na mnogo bolji način da bude integrisan nego do sada”.

„Ono o čemu bih radije govorio je o pitanju zapošljavanja na ovom prostoru i izazova zbog činjenice da se nalazite u neposrednoj blizini granica. Veoma je bilo značajno da bolje razumem te izazove ali to se ni na koji način ne odnosi na Briselski dijalog“, podvukao je on.

Dodao je i da „što se tiče Ohridskog sporazuma, 12 sati se razgovaralo o tome šta su dve strane  strane  spremne da sprovedu i , što se mene tiče, to je veoma jasno“.

Hil je dodao da su svedoci tog sporazuma bili iz EU i da je „veoma jasno šta je svrha tog sporazuma i kako će se on sprovesti.

„Rekao bih da su predstavnici EU bili veoma otvoreni o tome o čemu se razgovaralo i šta treba učiniti“, dodao je Hil.

Na pitanje da prokomentariše zahtev dva američka kongresmena da se formira Asocijacija albanskih oopština na jugu Srbije, koji su proteklih dana na društvenim mrežama i medijima objavljivali neki loklani albanski političari, Hil je rekao da je politika SAD da podržavaju Brisleski dijalog i sporazum ali da on „ne može da postigne više“.

„Nama je važno da se ostvari  Zajednica srpskih opština i ni na koji način taj Briselski sporazum nema ambicije da predje državne granice. Ja poštujem šta su senatori rekli ali, to nije deo Briselskog sporazuma“, rekao je Hil .

Na pitanje vezano za bombardovanje Srbije 1999 godine i sadašnje odnose, Hil je rekao da „nijedan diplomata nije srećan ako diplomatija ne može da reši problem“.

On je izrazio žaljenje zbog izgubljenih života i dodao da „niko nije srećan da vidi još žrtava“.

 „Mi želimo i u budućnosti da radimo na razvoju odnosa izmedju Srbiji i SAD jer ako se ti odnosi budu razvijali, to će biti na korist svih“, dodao je on.

.Hil je, posle sastanka sa predsednikom opštine Bujanovac Nagipom Arifijem, rekao  da je ovaj region veoma važan jer su tu dve granice.

“Smatram da je veoma važno da ljudi znaju šta se dešavalo u Ohridu. Preneo sam u Bujanovcu da SAD stoje uz ovaj sporazum I da će tražiti njegovu primenu”, rekao je Hil.

„Razgovrali smo kako učiniti da granice na Blakanu ne budu granice koje dele ljude već koje ih spajaju kao i o različitiim načinima i modalitetima da se to postigne. Ono što je vrednost ovakvih poseta je u tome što , bez obzira na to koliko materijla i dokumenata  imate pred sobom,  ništa ne može da zameni lični kontakt i posetu i razgovor sa čovekom koji toliko mnogo zna o tome šta se ovde dešava“, rekao je Hil.

Dodao je i da se do sada trudio da što više delova Srbije obiđe .

„Zato sam došao i u ovaj veoma važan region čiji razvoj može da pomogne i razvoju svih ostalih“, rekao je on.

„Ono što svi želimo je da se ovaj region dalje razvija u smislu mira i bezbednosti i zbog mira i bezbednosti“, poručio je Hil i dodao da postoji više programa pomoći ekonomij ovog regiona.

„Mi bi smo želeli da vidimo uspeh tih programa ali je potrebno raditi na postojećim ekonomskim izazovima“, zaključio je Hil.

Predsednik opštine Bujhanovca Nagip Arifi je rekao da je ambasadoru SAD izneo ocene o političkoj i ekonomskoj situaciji u ovoj opštini i da je posebno istakao problem pasivizacije adresa .

Hil sutra u Preševu razgovara sa predsednikom te opštine Šćiprimom Arifijem. (kraj) LJS/NM

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare