Dvadeset devet nekretnina Siniše Malog, banka ga sumnjičila za pranje para

BEOGRAD

 

(Piše Ekipa Pištaljke)
Gradonačelnik Beograda Siniša Mali prijavio je u januaru prošle godine Agenciji za borbu protiv korupcije čak 29 nekretnina, od kojih se samo dve – garaža i petosoban stan – vode na njegovo ime, navodi se u dokumentaciji koju je Agencija sinoć dostavila Pištaljci i objavila na svom sajtu. Po Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije, funkcioneri su dužni da prijave nekretnine u svom vlasništvu, ali i one koje su vlasništvo njihovih supružnika ili vanbračnog partnera, kao i maloletne dece.

U izveštaju koji je Agencija avgusta prošle godine dostavila Višem javnom tužilaštvu u Beogradu navodi se i da je banka (čiji je naziv u dokumentu dostavljenom Pištaljci precrtan) posumnjala u pranje novca zbog jedne transakcije sa Britanskih Devičanskih Ostrva na račun Siniše Malog. Uz ovu, pominju se još tri sumnjive transakcije, od kojih jedna uključuje državljane Rusije i Kazahstana i navodnu kupovinu nepokretnosti. Novac iz te transakcije zapravo je iskorišćen za povećanje kapitala na računima, a zatim su sredstva podizana u gotovini od strane zastupnika ili transferisana povezanim fizičkim licima sa svrhom transfera „ugovor o zajmu“.

U dokumentaciji se navodi i da je Siniša Mali bio direktor ili član upravnog odbora nekoliko preduzeća, uključujući firme čiji je vlasnik Slobodan Vučićević („Soko Štark“, NCA Investment Group), kao i Radio-televiziju B92 u kojoj je Vučićević bio suvlasnik a Mali član upravnog odbora.

Dokumentaciju koja je trebalo da rasvetli ko i kako finansira gradonačelnika Beograda, ali sa sakrivenim ključnim podacima Agencija za borbu protiv korupcije Pištaljci je dostavila sinoć, a odmah potom objavila i na svom sajtu. Tražena dokumentacija trebalo je da rasvetli kompromitujuće informacije o prihodima i imovini Siniše Malog koji su u javnost izašli posle istraživanja Pištaljke.

Pištaljka je otkrila i javnosti predočila dokaze da gradonačelnik, prema sopstvenom priznanju, dobija godišnje od anonimnih „prijatelja“ 60.000 evra za školovanje svoje dece, zatim da je tadašnja gradonačelnikova supruga bila zaposlena u firmi koja je partner grada u unosnim poslovima, kao i da je dadilja gradonačelnikove dece dobila posao u Gradskoj čistoći samo 15 dana pre nego što je na sudu svedočila u korist gradonačelnika, a posle čega je Siniša Mali dobio starateljstvo nad decom.

Agencija za borbu protiv korupcije prvo je dva meseca odbijala da dostavi Pištaljci podatke o imovini gradonačelnika kao i podatke i dokumentaciju koja se tiče istrage koja se vodi protiv njega zbog skrivanja imovine, a dokumenta je dostavila tek pošto je Poverenik za informacije od javnog značaja prihvatio žalbu novinara Pištaljke. Poverenik je Agenciji naložio da zatamni sve lične podatke, ali je Agencija zatamnila mnogo više. Iako je njena funkcija da za račun javnosti kontroliše imovinu funkcionera i spreči moguće nezakonitosti, Agencija se već mesecima bavi pronalaženjem načina da od javnosti sakrije informacije na koje javnost ima pravo. Ovakvo skrivanje Siniše Malog od Agencije pravi saučesnika.

Mali u upravnom odboru B92 bio od 2007. do 2009: Prema rečima glavnog i odgovornog urednika informativnog programa B92 i predsednika Borda direktora ove medijske kuće Verana Matića, sastav Upravnog odbora B92 odslikava vlasništvo kompanije: „Siniša Mali imenovan je za člana UO B92 odlukom skupštine od 2. februara 2007. godine, a razrešen rešenjem Agencije za privredne registre od 14. jula 2009. godine, kada je Slobodan Vučićević imenovan umesto njega. Član UO bio je ispred kompanije Dexyco, a potom i NCA Investment, čiji je vlasnik Slobodan Vučićević koji je imao oko 25 odsto vlasništva B92. Članstvo u UO nije plaćano”.

(Kompletna dokumentacija na sajtu Pištaljke.

Fotografija sa sajta grada Beograda)

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare