Dušan Mrakić sudijama : Čuvajte sebe, niko vas drugi neće čuvati

NIŠ

Posle odigranih 9.kola na srpskoligaškom ,,Istoku” komesar zadužen za suđenje na ovom rangu takmičenja Dušan Mrakić iz Beograda sa svojim saradnicima održao je ,,Stop seminar” sa sudijama i pomoćnicima suđenja na kome je u okviru predviđenih normi izvršena fizička provera svih sudija.
Od 27 glavnih sudija na seminaru su se pojavila 24, dok je 24 pomoćnih sudija prisustvovalo seminaru, od 33 koliko ih ima .


Komisija za proveru fizičke spremnosti u sastavu Milan Minić, Aleksandar Živković i Dušan Miladinović istakla je, da su sve sudije koje su trčale u balon sali klizališta SRC ,,Čair” sa uspehom položili test fizičke spremnosti.
Nekadašnji naš poznati i uspešni delilac fudbalske pravde na najvišem rangu takmičenja, Dušan Mrakić, u otvorenom i konstruktivnom razgovoru sa posmatračima suđenja, kao i svim sudijama, analizirao je na sistematičan način dosadašnji deo prvenstvene sezone iz ugla deljenja fudbalske pravde, ukazujući pri tom na sve dobre a i loše strane iz prethodnih 9.kola.


“U svih prethodnih 9.kola svakog vikenda dolazio sam iz Beograd da bih se na licu mesta uverio na sva dešavanja prilikom odigravanja prvenstvenih utakmica. Uopšte gledano sa nekim malim nedostacima, osim jedne utakmice, sve ostalo bilo je u redu što se tiče suđenja. Video sam par momaka i devojaka dosta dobrih, a pre toga od njih nikog nisam poznavao. Skoro više od jedne polovine sam gledao kako sude, a na osnovu jedne utakmice ne može se donositi konačni sud o njihovim vrednostima. Video sam izveštaje posmatrače suđenja i do sada niko nije kažnjen za svoj rad., niti je nekome promenjena ocena koju je dao sudijama za njihovo suđenje. Ali, mora se povesti računa o terminologiji korišćenja pojedinih izraza, koje posmatrači u svojim izveštajima navode. Takođe, molim posmatrače sudija da nikako ne vrše pritisak na sudije koji žele u zapisnik da verno prikažu sve ono što se desilo na terenu i van terena. Svi su u obavezi da prijave sve ono što nije u okvirima sportske korektnosti “, rekao je Dušan Mrakić u razgovoru sa posmatračima suđenja.


Od 60 ukupno pozvanih sudija, njih 48 bilo je na proveri fizičke spremnosti, i u hotelu ,,New city”, gde je izvršena analiza suđenja.

Pored Dušana Mrakića za radnim stolom bili su i Zoran Šipčić iz Beograda, zatim Milan Minić i Stefan Cvetković ispred FSRIS, koji , inače, imaju i zaduženja kada je u pitanju takmičenje u Srpskoj ligi ,,Istok”.
” Razočaran sam načinom otkazivanja utakmica pojedinih sudija, od kojih neki mogu da sude nedeljom, neki to žele samo subotom, a tu je veoma teško udovoljiti svima. Imam utisak na pojedinci time žele da izbegnu neke utakmice da sude. Ali, toga više neće biti, jer takve otkaze neću uvažavati . Ako ste se opredelili za poziv fudbalskog sudije, i ako želite napredovanje i budete zamene za Mažića i Grujića morate da budete mnogo više posvećeniji suđenju. Inače, liste su otvorene, i ja ću koristiti ako treba i sudije sa viših i nižih lista. U suštini jako sam zadovoljan suđenjem u dosadašnjem delu prvenstva. Nekako sam zadovoljniji učinkom glavnih sudija, nego njihovih pomoćnika, koji, u pravoj meri, ne prate liniju pretposlednjeg igrača odbrane. Tako sam svojim fotoaparatom zabeležio i trenutak kada je napadač, na jednoj utakmici, bio u ofsajdu dobrih 15-tak metara, a da pomoćnik nije video. Razumem kada su igrači u takozvanoj liniji, ali nemojte dozvoljavati a da ne signalizirate ofsajde od 2-3 metara. Neću sada o imenima ali skrećem vam pažnju da morate čuvati sami sebe, jer neće vas niko drugi čuvati. Želim da pohvali suđenje u Gadžinom Hanu u derbiju dve prvoplasirane ekipe, Zaplanjca i srpskoligaša iz Varvarina, gde je Ana Minić sa svojom ekipom obavila zadatak na pravi način i bez primedbi ni sa jedne strane, a takođe i saradnju glavnog sudije i njegovog drugog pomoćnika u meču u Pukovcu između istoimene domaće ekipe i Temnića 1924. Skrećem vam pažnju da ne dozvolite da vam kontrolori suđenja sugerišu nešto da ne navedete u zapisniku utakmice, a ima razloga za tako nešto., a to je već pokušano od strane jednog kontrolora u predhodnih devet odigranih kola. Zvali su me, na početku prvenstva, čelnici iz dva kluba, ali takvih poziva više nema i ne želim da ih ima.


Prvenstvo uveliko odmiče, i biće sigurno i određenih problema, jer liga se skraćuje i mnogo više problema biće u očuvanju srpskoligaškog statusa i zato ne dozvolite da sebi natovarite zvono na sopstvena leđa, jer jednom ako to učinite, teško je da će ga te se otarasiti, i bićete upamćeni po tome. Suđenjem stičete nova prijateljstva koja vam samo mogu koristiti u životu, i na kraju vam želim puno sreće i uspeha u drugom delu prvenstvene sezone i da svoj posao radite dobro kao do sada, jer vašim dosadašnjim suđenjem klubovi su zadovoljni – istakao je Dušan Mrakić koji je zadužen da kao komesar vodi brigu o suđenju na srpskoligaškom ,,Istoku” i ,,Zapadu”, a koji je imao poprilično problema i muka da stigne do Niša, zbog jučerašnje saobraćajne nezgode na auto putu kod Paraćina, koji je, inače, po rečima Zorana Šipčića o svom trošku putovao sopstvenim vozilom na 11 utakmica u dosadašnjem delu jesenje sezone, sve u želji da bude lični svedok svih fudbalskih dešavanja na terenima fudbalske Srbije.

Ostavite komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o