Dulić oslobođen optužbi za zloupotrebu položaja

????????????????????????????????????

Bivši ministar za zaštitu životne sredine Oliver Dulić oslobođen je u Višem sudu u Beogradu optužbi za zloupotrebu službenog položaja prilikom dodele dozvola firmi „Nuba invest“. Presuda je doneta u ponovljenom postupku pošto je Apelacioni sud 2018. godine ukinuo odluku kojom je Dulić bio osuđen i naložio da se suđenje ponovi.

Osim Dulića, sudije Višeg suda u Beogradu oslobodile su i njegovog bivšeg zamenika Nebojšu Janjića, kao i Zorana Drobnjaka, vršioca dužnosti direktora „Puteva Srbije“, koji su takođe bili optuženi da su od 2009. do 2012. zloupotrebili službeni položaj i preduzeću „Nuba invest“ omogućili da mimo propisa dobije dozvole za postavljanje optičkih kablova.

Ni Dulić, kao ni dvojica ostalih optuženih nisu prisustvovali današnjem izricanju presude, kako je objavio N1. 

Ova presuda doneta je u ponovljenom postupku i nije konačna jer Tužilaštvo za organizovani kriminal na nju može da se žali Apelacionom sudu u Beogradu.

Prvom presudom iz jula 2017. njih trojica osuđeni su na ukupno sedam i po godina zatvora, a dobili su i zabranu vršenja javne funkcije – Dulić i Janjić pet godina, a Drobnjak tri. Nešto manje od godinu dana kasnije Apelacioni sud je oborio presudu jer je, kako je istakao, nerazumljiva i nejasna i naložio novo suđenje.

Dulić je optužen u novembru 2014. godine jer je, kako je utvrdilo tužilaštvo, omogućio da slovenačka firma „Nuba invest“ dobije određene dozvole u ministarstvu koje je vodio. On je navodno tokom 2009. i 2010. godine naredio Janjiću da ovoj firmi izda lokacijske i građevinske dozvole za postavljanje optičkih kablova, iako nije imala neophodnu dokumentaciju.

Janjić je navodno poslušao šefa, pa je zbog toga i on optužen, a osim njih dvojice optužen je i Drobnjak koji je, kako tvrdi tužilaštvo, izdao sporne dozvole s obzirom da su kablovi postavljani na zemljištu koje pripada „Putevima Srbije“.

Tako su firme „Nuba“, „Telenor” i „SBB”, piše u optužnici, nezakonito zaradile više od osam miliona dinara (oko 80.000 evra) jer nisu platile takse za izdavanje potrebne dokumentacije, piše u optužnici.

Suđenje je počelo u maju 2015. godine, a Dulić je negirao optužbe i naveo da je postupak protiv njega politički. On je tada rekao novinarima da „jedva čeka da rasturi optužnicu“.

  foto: mc.rs)

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare