Ekološki ustanak i ostale organizacije ne odustaju, protesti i blokade i u subotu

BEOGRAD-NIŠ-VLASOTINCE

Ekološki ustanak, zajedno sa preko 40 inicijativa, pokreta i aktivista, na sastanku doneo je odluku da poziva sve građane da izađu na proteste i blokade koji će biti organizovani širom Srbije u subotu, 11. decembra, od 14 časova.

Povlačenje predatorskih zakona jeste dobar znak, ali daleko je od pobede, poručuju iz ovog pokreta.

” Naš ultimativni zahtev koji smo proklamovali i javno ponovili na septembarskom protestu jeste da: se briše projekat rudnika Rio Tinta u dolini Jadra i drugim delovima Srbije. Svi tajni ugovori i memorandumi sa Rio Tintom koje su potpisale bilo bivša, bilo aktuelna vlast, moraju se dati na uvid građanima i poništiti po hitnom postupku. Veliku podršku dajemo zvaničnoj inicijativi građana Loznice koju je potpisalo više od 5400 građana Loznice, čime se traži brisanje rudnika iz prostornog plana Loznice, tačnije Gornjih Nedeljica.

Na našem protestu ispred RTS-a je takođe zatraženo da se ukine nezakonita propaganda Rio Tinto kompanije, jer obmanjuje javnost, i da se javni servisi i frekvencije pod hitno otvore za naše stručnjake i naučnike koji bi konačno objasnili svu opasnost koja nam se sprema.

Ponavaljamo poziv policiji da mirno i zakonito obezbeđuje naše skupove, da ne vrši bilo kakav vid represije i zastrašivanja, ali i da poništi nelegalne prekršajne prijave ka građanima, jer nisu legitimisani.

Takođe, očekujemo da sumanuti bagerista i batinaši iz Šapca budu privedeni pravdi.

Oni su svi identifikovani i protiv njih je predata krivična prijava pre deset dana, te apelujemo na tužilaštvo da hitno pokrene postupak.

Za sada, u blokadi će učestvovati: Beograd, Niš, Novi Sad, Užice, Požarevac, Topola, Kragujevac, Smederevo, Šabac, Zemun, Pančevo, Lazarevac, Aranđelovac, Čačak, Šid, Prokuplje, Boljevac, Priboj, Nova varoš, Subotica, Gornji Milanovac, Kladovo, Kragujevac, Bačka palanka, Valjevo, Sombor, Veliko gradište, Vlasotince, Vršac, Požarevac, Stara Pazova, Aleksinac, Sremska Mitrovica…

Protest će podržati i dijaspora u Berlinu, Minhenu, Pragu, Nju Jorku i ispred sedišta Rio Tinta u Londonu.

Zato pozvamo sve da složniji nego ikad izađemo na blokadu i nastavimo zajedničku borbu za našu zemlju, naše vode, naš vazduh i dostojanstvo svih ljudi.

Danas (10.12) u 12h, na Trgu Republike biće održana konferencija za novinare sa detaljnijim planom blokada i protesta”, navodi se u saopštenju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare