Duh Nove godine u Centru za minimalno invazivnu hirurgiju u Nišu

NIŠ

Duh Nove godine se već oseća u Centru za minimalo invanzivnu hirurgiju UKC Niš. U Holu klinike svetluca novogodišnja jelka koja odaje posebnu toplinu. Tu je i Deda Mraz. Ovako uređen prostor u Centru samo dopunjuje sliku koja se razlikuje od mnogih slika koje srećemo na klinikama. Mnogi su skloni da zbog toga Centar poistovećuju sa klinikama u zemljama zapadne Evrope u kojima se pacijent više oseća kao da je kod kuće nego u bolnici. Svemu tome doprinosi izgled Centra sa  tepetama u toplim bojama, dok se na zidovima nalaze umetničke slike. Hol je ispunjen sakasijama sa cvećem a ima ga i u bolesničkim sobama. Na zidovima se pored umetničkih slika, dar niških slikara, nalaze i fotografije zaposlenih u Centru za minimalno invazivnu hirurgiju UKC Niš. Prema rečima direktora Centra dr Bojana Jovanovića sve je urađeno uz pomoć donatora a  sve zbog pacijenata. Jovanović posebno naglašava da u Centru radi sjajan tim lekara i medicinskih sestara. To su sjani ljudi koji leče, pre svega toplim rečima i pravim pristupom pacijentu, ali su uz to vresni hirurzi i stručnjaci u svom poslu. Ništa od ovoga ne bi bilo da kolektiv nije jedinstven i svi su puni entezujazma.Veliku podršku Centar dobija i od UKC kao i generalnog direktora profesora dr Zorana Perišića.

                        ” Želeli smo da se pacijent koji se nalazi kod nas oseća dostojanstveno. Ako je već ovde i ima ozbiljan  problem koji se operativno rešava, a postoperativan tok ponekad može da bude težak, ne mora da gleda u bele zidove i hladne pločice. Ideja je da pacijentima pružimo jedan topao ambijent u kome će se on osećati bolje”, kaže dr Bojan Jovanović koje dodaje da njegove kolege koje rade van Srbije kažu da nešto slično ne može da se vidi ni na klinikama u evropskim zemljama.

                    Dvokrevetne bolničke sobe sa kupatilom, toplom vodom, internetom i televizorom olakšavaju pacijentima boravak u Centru i čine njihov život konfornijim.

                   “Na ovaj način se pacijenti osećaju ko kod svoje kuće. Imaju 24 sata toplu vodu, mogu da se istuširaju kada žele, imaju bezični internet 24 sata, sestre su im na raspolaganju svakog minuta”, kaže Jovanović i dodaje da je obezbeđeno sve da se i pacijenti ali i zaposleni, lekari i medicinske sestre, osećaju komfornije.

                  Prema rečima med.sci dr Vanje Pecić ovo je pokušaj da se pacijenti na klinici osećaju što manje stresno.

                  “Zahvaljujući ovakvom ambijentu pacijenti iz bolnice izlaze sa  pozitivnim utiskom jer već sam dolazak u bolnicu je jedno psihičko stanje koje uznemirava a posebno dolazak na hirurgiju”, objašnjava dr Vanja Pecić.

                   U holu Centra svetluca jelka, na zidovima slike, tu je i kutak koji je posvećen bivšem direktoru, osnivaču Centra dr Veroljubu Pejčiću. U doktorskoj sobi TV i simulator na kome lekari mogu da vežbaju tok operacije i sve to prate na ekrenu TV-a. Centar je opremljen i svojom veš mašinom tako da se posteljine iz bolesničkih soba i sve ostalo pere na samoj klinici.

                 “Uveli smo još jednu novinu, biramo radnika meseca. To sigurno nije adekvatna satisfakcija za ljude koji se nesebično daju ali svakako znači kada neko zna da se njegov rad ceni na bilo koji način. Slika radnika meseca se, takođe, nalazi na zidu u holu. To je sitnica ali veliki podstrek za zaposlene na klinici”, dodaje dr Bojan Jovanović.

                 Dr Aleksandara Todorović, opšti hirurg, je dva meseca na ovoj klinici i već dva puta je proglašena radnikom meseca.

                “Kolektiv je mlad sa velikim ambicijama. Sarađujemo sa kolegama iz Beograda  gde odlazimo na edukacije za operacije koje će se u budućnosti raditi kod nas.Mogućnost sticanja novih znanja za nas je jako važna jer počinjemo da radimo operacije koje kod nas, u ovom delu Srbije, još nisu razvijene”, ističe dr Aleksandra Todorović.

                 Zadovoljstvo se čita i na licima pacijenata. Dok su u Centru sve im je dostupno. Vreme prekraćuju uz TV, a medicinske sestre su uvek pored njih. Ovih dana im je dočarana i novogodišnja atmosfera i sve izgleda baš kao da se nalaze kod svoje kuće.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare