DS : PLAN „KULTURNOG PREPORODA“ LESKOVCA

LESKOVAC

Predstavljajući program DS-a u oblasti kulture, kandidat za gradonačelnika ove stranke i koalicije „Za pravedni Leskovac“ Saša Stojanović  naglasio je da je SNS u protekle tri i po godine „uspeo da upropasti sve čega se dotakao, a najviše kulturu“.

-DS je ostavila iza sebe značajne rezultate u kulturnoj politici. Podsećamo da su Gradska galerija, Zavičajno odeljenje bibilioteke, legat „Nikolaj Timčenko“, filmski festival „Laif“, književni festival „Tink Tenk Taun“, muzička manifestacija „Ledamus“ i mnoge druge, nastali u vreme upravo kada je DS vodio kulturnu politiku ovog grada. Sve što vredi u kulturi Leskovca započeo je upravo DS, rekao je Stojanović.

Progam DS-a u oblasti kulturne politike sastoji se od sledećih tačaka: uspostavljanje jasnih kriterijuma pri izboru članova komisije koji odlučuju o projektima u kulturi, bez obzira na političku pripadnost, jer  bruka koja se desila sa ovogodišnjim konkursom –  kada su u komisiji bili članovi i simpatizeri DS-a, koji iza sebe nemaju ni jedno relevantno umetničko delo – ne sme da se ponovi nikada više, smatraju u DS-u.

Drugo, DS planira da bivši Dom JNA pretvori u kulturni centar, u okviru koga bi se našla koncertna sala „Dr Mira Ivanović“, međunarodni omladinski  kulturni centar, prostor za gostivanje mladih umetnika i međunarodni festival popularne muzike.

Treće, u DS-u smatraju da Narodna biblioteka ni izdaleka nije ispunila očekivanja kulturne javnosti i predlažu sledeće: otvaranje novih prostora biblioteke, raspoređenih po celoj teritoriji grada, potpuna digitalizacija biblioteke, pokretanje izdavaštva u okviru biblioteke, obnavljanje elektronskog časopisa „Legat“, potpuno sređivanje legata „Nikolaj Tičenko“ i njegova poptuna dostupnost javnosti, postupno i potpuno ukidanje plaćanja članarine, s obzirom na tešku materijalnu situaciju većine žitelja Leskovca.

Četvrto, ni Leskovački kulturni centar nije ispunio očekivanja Leskovčana, tako da DS predlaže program koji je zacrtan još 2012. godine: da festival „Laif“ ponovo postane festival umetničkog filma, a da program filmova iz okruženja bude samo jedan od programa, otvaranje bašte LKC-a i njegovo stavljanje u funkciju hrama kulturnog života grada Leskovca, brz i ujednačen tempo postavljanja i održavanja izložbi likovne umetnosti, na dve nedelje, održavanje koncerata muzičke umetnosti, jednom nedeljno, i vrhunskih književnih dela i književnih stvaralaca, jednom nedeljno.

I pod rednim brojem pet, DS upućuje kritike i upravama Narodnog pozorišta i Narodnog muzeja, uz konstataciju da se neki od njihovih rezultata ipak vide. Kada DS bude vršio vlast, rekao je Stojanović, ni jedna predstava više neće smeti da bude zabranjena, a sud kritike i publike biće jedini sudovi o umetnosti, dok će Narodni muzej biti ponovo institucija kulture koja će predstavljati kamen temeljac svesti o istoriji našeg grada, rečeno je na konfereciji za novinare.

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Navodnik na pravom mestu
Navodnik na pravom mestu
8 godine pre

Samo se kaze ko je kulturan, nema prevare.

Dajte meni 200 000 eura
Dajte meni 200 000 eura
8 godine pre

Kao onda kada sam drpao koliko ocu. Hrvoje hrvoje, stidi se.