DRI: Javni dug veći od planiranog

BEOGRAD

Učešće duga opšteg nivoa države u bruto domaćem proizvodu (BDP), ne uključujući obaveze po osnovu restitucije, na kraju prošle godine bilo je 57,14 odsto prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, što je iznad nivoa od 45 odsto BDP, određenog Zakonom o budžetskom sistemu, objavila je Državna revizorska institucija (DRI).

U izveštaju o reviziji Završnog računa budžeta za 2021. godinu, DRI ističe da u bilansu stanja nisu iskazana potraživanja države po osnovu nenaplaćenih poreskih i neporeskih prihoda i potraživanja po osnovu nenaplaćenih primanja od prodaje imovine, kao i da Komisija za popis finansijske imovine i obaveza nije obuhvatila sva učešća u kapitalu evidentirana u Glavnoj knjizi trezora.

Prema nalazu DRI, u završnom računu budžeta za 2021. godinu nisu iskazana primanja od zaduživanja i prodaje finansijske imovine u iznosu najmanje od 10.890.868.000 dinara, manje su iskazane obaveze u iznosu najmanje od 6.930.324.000 dinara, a prilikom utvrđivanja rezultata  više su obuhvaćeni tekući rashodi i izdaci za nabavku nefinansijske imovine u iznosu najmanje od 1.835.094.000 dinara.

Konsolidovani finansijski izveštaji, kako naglašava DRI, nisu sačinjeni u postupku konsolidacije uključivanjem svih informacija sadržanih u finansijskim izveštajima korisnika budžeta, zbog čega se ta institucija nije izjasnila o njima i nisu u mogućnosti da potvrdimo stanje (vrednost, strukturu i promene) nefinansijske imovine.

Ta imovina je, kako se navodi u obrazloženju, evidentirana i iskazana na osnovu podataka iz Izveštaja Republičke direkcije za imovinu koji nisu potpuni i ne obuhvataju podatke o imovini svih korisnika budžeta.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare