DRI: I u Leskovcu efikasnost naplate izvornih prihoda nedovoljna, naložene posebne mere

LESKOVAC-BEOGRAD

Državna revizorska institucija  ustanovila je da je efikasnost naplate izvornih prihoda u jedinicama lokalne samouprave u Srbiji nedovoljna i ova vrsta potraživanja je  31. decembra 2019. godine iznosila najmanje 135 milijardi dinara, što je dvostruko više od naplaćenih prihoda. Posebne mere su, nakon kontrole, naložene Beogradu, Leskovcu, Sremskoj Mitrovici i Arandjelovcu.

Pomenutim gradovima i opštinama se ’’zamera’’ što nisu   sprovodile sveobuhvatne analize pouzdanosti podataka u evidencijama, što je, uz nedostatak procedura i planskog pristupa ažuriranju za posledicu imalo nesmanjivanje broja prijava bez potpunih i ažurnih podataka o obvezniku, kao i nepovezanost podataka, zbog čega postoji rizik da utvrdjena potraživanja nisu potpuna i da postoje obveznici kojima potraživanja neće biti utvrdjena blagovremeno, stoji u izveštaju Državne revizorske institucije.

Potraživanja po osnovu izvornih prihoda, od dužnika koji nisu imali uplate od 2017. do 2019. godine iznose 70% ukupno nenaplaćenih potraživanja gradova Beograd, Leskovac i Sremska Mitrovica i opštine Arandjelovac.

Zbog neredovnog i nedovoljnog slanja opomena, nije došlo do prekida zastarelosti i obezbedjenja uslova za blagovremeno pokretanje postupka prinudne naplate. U postupcima prinudne naplate, nije obezbedjena naplata svih potraživanja, što uvećava rizik od otpisa usled apsolutne zastarelosti.  .

Državna revizorska institucija je pomenutim lokalnim samoupravama dala 38 preporuka, a izmedju ostalih, da: usvoje plan aktivnosti za utvrdjivanje i ažuriranje podataka o obveznicima i predmetima oporezivanja, internim procedurama urede redovnu kontrolu i ažuriranje podataka, opomene za plaćanje dospelog duga dostavljaju redovno svim dužnicima, bliže urede dostavljanje godišnjih poreskih računovodstvenih izveštaja u postupku praćenja i realizacije budžeta, prate i ocenjuju efekte naplate.

Gradu Leskovcu naloženo je i da postupke prinudne naplate sprovodi blagovremeno i prema svim kategorijama obveznika, donese interne procedure, kojima će urediti poslovne procese u vezi sa utvrdjivanjem i praćenjem naplate izvornih prihoda, poresku kontrolu planira donošenjem godišnjih planova, zasnovanih na proceni rizika, obezbedi kontinuitet u korišćenju indikatora za praćenje efekata nadzora i preduzme druge mere u cilju uspostavljanja efikasnog nadzora u postupku poreske kontrole.

Prati
Obavesti me o
guest
3 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Seljacima ne treba porez
Seljacima ne treba porez
1 mesec pre

Od kad lajemo da mu u osmospratnicu nista ne rade. Prima neuki, mladi, da bi bili poslusni. Porez ne placaju najbogatiji. Za Hermesa se dugo znalo. Pa za mnogi vecnici, pomocnici. Bivsi nacelnik okruga je uvek dugovao drzavi i gradu. Zasticeni su bogati
A sirotinja placa. U poresku ugurao zenske na preporuku Bobistanke. Na mesto sefa finansija opet kadrirala Bobistanka. Da je gradonacelnik stvarno nacelnik grada i gradjima ne bi dozvolio da seljaci iz Bobiste, Pecenjevce, Badince i druga sela, sa svoja ogranicena shvatanja kroje sudbinu gradu. Nazalost,bice gore. Nema nama pomoci.

Raca
Raca
1 mesec pre

Brejanovce nekim čudom još nije izašlo iz njega i nikad neće. Voli si svoji seljaci, i to oni najgluplji i najnesposobniji, dok istovremeno ne podnosi inteligentni građani. To u rangu rasizma ili nacionalizma.
Sad li ja treba da osećam grižu savesti i da sam diskriminisan što sam četvrto gradsko koleno, što sam završio državni fakultet, što sam pametniji od njega u svakom pogledu, lepši, vitalniji, zdraviji, mogu i da potrčim i da igram košarku, fudbal…umem lepo da se izražavam i na književnom i na leskovačkom.
Al njemu ne trebaju takvi, njemu trebaju neobrazovane i nedotupavne zlice, cinkarošice, rekle-kazale, poltronke, lake ženske, tutubani muškarci, tutubani muževi od prethodno pomenutih…
Ma šta ima da pišem kad je i glupacima sve jasno.

Zbunibrod
Zbunibrod
1 mesec pre
Odgovori  Raca

Da ga ne zaboravimo. Ma uvek neko selo kroji kapu gradu. Nelogicno, nenormalno, nemoralno, drsko, bezobrazno, bezocno, beskrupulozno, BAHATO!