DRAGAN KARIĆ : IZVOZ U RUSIJU ŠANSA ZA POLJOPRIVREDU

LESKOVAC

Zamenik predsednika Pokret snaga Srbije- Bogoljub Karić, Dragan Karić rekao je danas u Leskovcu da je u ovaj grad došao „kao narodni poslanik, pre svega kao privrednik, kao vaš kolega da prenesem mogućnosti saradnje između evropsko-azijskog ekonomskog saveza na čijem čelu je Ruska Federacija. Tu je Rusija, Kazahstan, Azerbejdžan, Krigistan i Jermenija“.

„ To je preko 250 miliona ljudi. Mi u tim zemljama imamo praktično ogromnu privilegiju koju nemaju druge države u našem okruženju, a to je izvoz svih proizvoda bez carine i bez nekih dodatnih poreza, osim automobila, jer to još uvek nije rešeno“, rekao je on novinarima pre sastanka sa  privrednicima u Leskovcu.

P2130355

„Ovde postoje veliki potencijali, ali,  na žalost,  stočni fond je skoro uništen i dolazak tih biznismena iz Rusije,  i drugih država,  pomogao oko ojačavanja poljoprivrednih proizvođača, odnosno srpskih domaćina. Šta je to što ja mogu da vam predložim? Mi bi smo mogli da radimo na tome da se ovde uz pomoć ruskog kapitala formira jedan jači pult ili nekadašnja zadruga, uglavnom. U svakom slučaju da postoji jedna institucija ili jedno preduzeće koje bi se aktivno bavilo sa svim problemima proizvođača iz oblasti poljoprivrede, stočarstva, voćarstva, odnosno iz svih grana. Verovatno kod vas dolaze razni nakupci, trgovci. Međutim, cilj je da vaše proizvode prodajemo po vrlo povoljnim cenama, a još ono što je bolje i o čemu je nedavno govorio Vladimir Putin u Rusiji na konferenciji za štampu gde je apostrofirao srpsku državu, srpske privrednike, a između ostalog i poljoprivredu“, rekao je Karić.

On šansu za srpske poljoprivrednike vidi  i u geopolitičkim dešavanjima, apostrofirajući  sankcije koje je  Rusija uvela Tusrkoj odakle je dolazio veliki broj poljoprivrednih proizvoda.

„To je naša šansa“, smatra Karić i dodaje da  „nije bitno  i kad se oni pomire, a pomiriće se sigurno, ako se mi tamo pokažemo. Naš sir, naš kajmak, naše jabuke, naše jagodičasto voće.

Prošle godine su naše višnje i trešnje prodavale po 40 dolara za kilogram, a znam da ovde dva ili tri evra ko dobije da je to bila neka cena“.

On je rekao i da je „to cilj“ njegovog današnjeg dolaska u Leskovac“a ne predizborna kampanja.

 

 

Na pitanje JUGpressa da li je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović pominjao kao mogućnost “Zelenu zonu” , za koju je Leskovac dobio pare od Evropske unije i koji nikako da počne da radi, na kome mogu upravo da se organizuju aktivnosti o kojima govori, Karić je  odgovorio potvrdno I dodao da je “

Zelena zona vrlo važna stvar“.

„ Moj cilj je da odmah posle izbora, da ne ispadne zloupotrebljavamo ovo sad, dovedem biznismene, najmanje njih dvadesetak koji se isključivo bave plasmanom poljoprivrednih proizvoda u čitavoj Ruskoj federaciji i da ne kažem dalje, već sam nabrojao te zemlje, Belorusiju, Kazahstan, Jermeniju, Kirgistan i Azerbejdžan. Ako bi samo Moskvu snabdevali, to je uvoz povrća i voća, mesa , sireva, kajmaka, od 50 milijardi godišnje“, rekao je Karić.

„Tamo je sad izuzetno popularan naš sir, nemamo ga dovoljno, kajmak takođe nemamo dovoljno, jabuke… Popularna su naša vina, naše rakije, ali je sve to u malom obimu. Tu je glavni problem. Odu 2-3 šlepera i onda se čeka još pola godine. Ili se onda krene u ono što ne rade naši poljoprivredni proizvođači, nego što rade trgovci u Beogradu, uvoze te jabuke, turske, poljske ne znam čije, prepakuju. Moramo da znamo, Rusi sve to prate i ministar Rasim Ljajić je na zadnjem sastanku išao u Moskvu gde je tražio razumevanje za to i obećao da ćemo mi prodavati isključivo svoje proizvode. A i treba da razvoijamo svoju proizvodnju, a ne da se bavimo uvozom iz Grčke, Bugarske, Makedonije, Poljske, itd. Znači cilj je da razvijemo našu proizvodnju, da pomognemo naši srpskim domaćinima, farmama ili zadrugama, zavisi kako je ko sebe tamo pozicionirao”, rekao je Karić.

On je dodao da “veruje u tu strategiju Aleksandra Vučića, i verujem da će to doći svakog gradonačelnika, do svake opštine, do svakog okruga u Srbiji” I da jet u da “ maksimalno pomogne”. .

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare