Rangelov: Epidemija Korone ili diletantizma?

LESKOVAC

(Piše: Aleksandar Rangelov, lekar)

Nije neophodno da neko bude epidemiolog pa čak ni lekar opšte prakse da bi shvatio da su neke osnovne stvari u našoj borbi protiv Korone – pogrešne.
Dovoljno je odgledati domaći film “Variola vera” i pročitati par članaka sa interneta na tu temu.

Hronologija dogadjaja:
Epidemija je počela u Kini 31.12. 2019.
Januara ove godine se rasplamsala i već tada su svetski stručnjaci upozoravali na mogućnost širenja zaraze na ceo svet. Mi tada nismo reagovali.
Početkom februara Korona je stigla u Italiju.
Srpski novinari su uporno upozoravali na opasnost i bili zabrinuti. Ne i srpski političari na vlasti. Oni su se sprdali.
Naši gastarbajteri su masovno počeli da se vraćaju kući bežeći od bolesti.
U Srbiju se od početka krize vratilo oko 50.000 ljudi, rekao je Nebojša Stefanović 18. marta, dok je Aleksandar Vučić samo tri dana kasnije saopštio da je više od 300.000 građana ušlo u zemlju. Kome verovati?
Početkom marta registrovan je prvi Korona pozitivan pacijent u Srbiji. Nadam se da će nam zamenica direktora Instituta za javno zdravlje, Darija Kisić – Tepavčević, jednog dana priznati koji datum je tačan od dva koja je javno pomenula, 1. mart ili 6. mart?
15. 3. 2020. je proglašeno vanredno stanje.
Sinod Srpske pravoslavne crkve brani praksu pričešćivanja istom kašičicom, a one koji drugačije misle naziva “nezvani gosti iz poznatih anticrkvenih i antisrpskih krugova”.
28. 3. 2020. Vlada Srbije uvodi cenzuru!

Šta nam valja činiti?
Za Koronu nema efikasnog leka niti vakcine.
To znači da se protiv te bolesti možemo boriti:
a) karantinom
b) dijagnostičkim testovima
c) zaštitom u vidu adekvatnih maski, rukavica, kapa, vizira ili naočara, odeće, dezinfekcionih sredstava
d) informisanjem i edukacijom.

a ) Karantin – vlast se odlučila za kućnu izolaciju svih koji su doputovali iz inostranstva, a bolesne smešta u sajamske prostore.
Mislim da je još početkom februara trebalo za potrebe karantina žena i dece angažovati sve raspoložive hotelske kapacitete i studentske domove.
2018-te u Srbiji je radilo 356 hotela svih kategorija sa 28.852 postelje.
Za potrebe karantina muškaraca trebalo je iskoristiti kasarne, sportske centre, sajmove, tek na kraju i kampove. Ljude stacionirati u malim grupama, najbolje po dve osobe.
U karantin od 28 dana je trebalo da ide svako ko je doputovao počev od 1. 2. 2020. i to pravo sa graničnog prelaza i pod kontrolom milicije ili vojske.
Bolesne smeštati isključivo u bolnice, a ne na sajam jer takav smeštaj jedva da mogu da podnesu i zdrave osobe.

b) Sledeći korak, testiranje, je najvažnija stavka!
Osnovni cilj testiranja je pronalaženje i izdvajanje zaraznih osoba kojima se bolest ne ispoljava, a ne kada se jave prvi simptomi i kada je dijagnoza praktično jasna čak i bez testiranja.
Trebalo je testirati sve putnike, pitanje je samo kada? Da li je to najbolje uraditi odmah ili kroz nekoliko dana da bi se dala šansa virusu da se dovoljno umnoži da bi bio primećen testiranjem? Odgovor na to pitanje bih potražio od kineskih kolega.

c) Neverovatno je da se ističe problem nedostatka para za testove, adekvatnu zaštitnu odeću i dezinfekciona sredstva. Cena dobrovoljnog testiranja na nov korona virus u Grčkoj je 120 evra, a cena samog testa je niža. Vučić je obećao 100€ na poklon svakom našem gradjaninu pa je moj predlog da se taj novac usmeri na nabavku testova. Novac danas ne bi bio problem da nisu nepotrebno novi prozori menjani za najnovije i sadjeni travnjaci na krovu bolnice dok se popločavaju zelene površine u centru kao što je to uradjeno u Leskovcu i drugim srpskim gradovima.

d) Informisanje i edukacija će biti onemogućeni naredbom o cenzuri.
Policija je 1. 4. 2020. uveče došla po novinarku portala Nova.rs, Anu Lalić iz Novog Sada, nakon što je Klinički centar Vojvodine obavestio tužilaštvo i policiju da je svojim tekstom uznemirila javnost i naštetila ugledu te zdravstvene ustanove. Naslov članka je “KC Vojvodine pred pucanjem: Bez zaštite za medicinske sestre”. Ja sam pročitao članak i u njemu ništa novo nisam pročitao o stanju zdravstva što ne zna svaki naš zdravstveni radnik i pacijent.

Ne ubijaju nas zemljotesi već urbanistička mafija niti nas ubija Korona već diletantizam!

Prati
Obavesti me o
guest

12 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Jovana
Jovana
4 godine pre

Bravo. I angazuj advokata za svaki slucaj. Kapa dole.

gvoždjara
gvoždjara
4 godine pre

Doktor je politički “crtani film”. Čak je i mene uspeo da zahebe u danima protestnih šetnji. Toliko o dilentantizmu.

I njegovom i mom. 🙂

gvoždjara
gvoždjara
4 godine pre
Odgovori  gvoždjara

Uzgred, ja sam ga izmislio.
Utoliko je moj dilentantizam veći od njegovog. Njegov je samo urođen. Rezultat mog su na vašu i moju sreću, samo vaši minusi.
Sve najbolje vam želim. <3

miki
miki
4 godine pre
Odgovori  gvoždjara

Malo si kanda prolupao, opusteno, ne panici!

Nenad
Nenad
4 godine pre
Odgovori  gvoždjara

Đuro, izmsilio si ti …..

Moralna
Moralna
4 godine pre

Свака част докторе

Maci
Maci
4 godine pre
Odgovori  Moralna

Pozdravljam hrabrost doktora! Moje divljenje! Sve što je napisao je istina! Bojim se da će zbog toga imati problema!

ne slazem se
ne slazem se
4 godine pre

Postovani, korona je pocela kad su Kibezi hteli da je prijave svety, ne kad ste napisali. Kolektivno smo zarazeni 90% ali y manjim dozama, imunitet zdravog organizma vec radi svoje, tome sluzi izolacija. Svaki uzlazak do radnje jeste unos virusa u kucu. Podaci ministra i predsednika su iz razlucitih izbora dati u razlicito vreme, sto nije podvuceno, jer je ishod jos nepoznat. Panika, pod stresim, sve uzaziva paniku kod labilnih. Retki su stabilni, svi smo naceti. Syspendovali su cenzuru informisanja, prate dejstvo svojih odluka. Vise cemo Vas ceniti, ako nevpisete, da bi ste pisali. U bolnici, u kojoj rafite he cujemo haos. Manite se visoke politike, nedorasli ste i komentatorima, kamo li politicarima. Nego da pitam: Kakva je situacija u bolnici, sta se tamo fogadja, iz Vaseg izbora, hrabro kao ta novinarka, iznesite ustinu, ne branite je sakrivanjem stanja na svom radnom mestu a kao iznosenjem objektivnih istina, tudjih. Gde su Vase istine? Pozdrav

slazem se sa ne slazem se
slazem se sa ne slazem se
4 godine pre
Odgovori  ne slazem se

Tako je. Sad je Nestorovic govorio o tome. Vazno je da bude mala kolicina virusa. Zato se odrzava higijena toaleta, brisemo kvake, mobilne, prskamo obucu, stalno peremo ruke, da bi bii sto manji unos virusa. Imunitet cemo steci i od te male kolicine, ali simptomi bolesti bice blazi.

Maci
Maci
4 godine pre
Odgovori  ne slazem se

Gospodine ili gospođo “ne slažem se! Prvo se opismenite, pa onda komentarišite! U skorije vreme, nisam pročitao ovako nepismen tekst!

na sta si mislio
na sta si mislio
4 godine pre
Odgovori  Maci

I kom smislu. Nepismen?

Požarni
Požarni
4 godine pre

Bravo doktore, svaka ti je na mestu. Oko struka ili ispod struka, nama je došlo do preko pupka!