Donacija “Helpa” niškom KPZ-u

NIŠ

Nemačka organizacija Help isporučila je  opremu za pogone u okviru Kazneno-popravnog zavoda Niš. Ukupna vrednost isporučene štamparske opreme, mašina i alata za obradu drveta, za vez, i linije za plastifikaciju metala,  kroz tri donacije, iznosi 100.000,00 evra.

Među opremom koje su u ovom trećem krugu isporučene su mašine za zatvorsku fabriku metalnih proizvoda u kojima se proizvode stolice. Ova oprema vresna je 30.000 evra. Zahvaljujući ovoj donaciji u fabrici će moći da se u jednoj smeni proizvede oko 300 stolica. Sada na ovim poslovima radi 10 osuđenika. U KPZ-u Niš kažu da su ovom opremom zaokružili proces proizvodnje u radionicama, a asortiman štamparskih usluga proširili štampom na tekstilu i plastici.

Ova oprema  omogućava efikasnije i potpunije procese proizvodnje drvenih i metalnih proizvoda, kao i proširenje štamparskih usluga. Niški Zavod planira da započne I komercijalnu proizvodnju. U hali ima dovoljno mesta za još dve linije  za plastificiranje.

Zamenik upravnika KPZ Niš, Dejan Panić ističe da zahvaljujući opremi sada mogu da štampaju na tekstilu i plastici i dodaje: „Donirana oprema nam omogućava da zaokružimo proces proizvodnje u ovom novom delu metalskog pogona, a pored toga povećan je broj radno angažovanih osuđenih lica za 20 odsto, što je za njih naročito značajno u procesu penalnog tretmana i postpenalnog prihvata.“

Pored opreme među aktivnostima usmerenim na unapređenje sistema izvršenja krivičnih sankcija i postpenalnog prihvata u okviru Helpovog programa u KPZu Niš osuđena lica pohađaju stručne obuke za rad na CNC mašini, za vez, štampu, krojenje, šivenje, tapaciranje, farbanje i druge.

„Organizacija i implementacija stručnih obuka za osuđena lica je važna dok su na odsluženju kazne jer im to daje alat u ruke i omogućava da sutradan nađu sebi posao i obezbede prihode za svoju porodicu.“ kaže Maša Bubanj, Help senior program menadžer za ekonomski razvoj.

Osuđeno lice na odsluženju kazne u KPZ, Niš, J.N., naročito je zahvalan na mogućnosti za stručno usavršavanje: „Nama osuđenicima znači da se usavršimo i da kroz taj rad, danas, sutra, kad budemo izašli sa izvršenja zatvorske kazne na slobodu, da možemo što normalnije da se uključimo u društvo.“

Od 2014. godine, organizacija Help je u saradnji sa Upravom za izvršenje krivičnih sankcija, Ministarstva pravde Republike Srbije, ustanovama u Vranju, Nišu, Valjevu, Kruševcu i Sremskoj Mitrovici do sada, donirala opremu vrednosti 280.000,00 evra od čega je Ministarstvo sufinansiralo 50 procenata. Help je pomogao da 460 osoba u Srbiji bude osposobljeno za samostalni rad.

Stručnim osposobljavanjem i radnim angažovanjem, osuđena lica stiču neophodno iskustvo, dobijaju verifikovan sertifikat, imaju bolji tretman u periodu izdržavanja kazne i pripremaju se za postpenalni prihvat, što dugoročno prevenira povratništvo kriminalnim aktivnostima.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare