Dodeljene nagrade na niškom Sajmu knjiga

NIŠ

Žiri niškog Sajma knjiga i grafike dodelio je nagrade izdavačima na 53. Niškom sajmu knjiga i grafike, koji traje do 2. decembra.

Nagradom  PRESAD MUDROSTI nagrađena je izdavačka kuća Dereta iz Beograda, za kompletnu produkciju. Izdavaštvo ove Kuće je „izbalansirana produkcija koja obuhvata savremenu domaću i svetsku beletristiku, filozofiju, istorijografiju i dečiju knjigu, stoji u obrazloženju odluke o nagradi.

Nagrada PRESAD MUDROSTI za najvredniju ediciju dodeljena je Kreativnom centru iz Beograda za ediciju „Pustolovine“ u kojoj je ove godine objavljena knjiga „Srpske narodne umotvorine“ kojom se završava kolekcija posvećena narodnom stvaralaštvu.

Za najbolje pojedinačno izdanje nagrađena je izdavačka kuća Prometej iz Novog Sada za knjigu „Srbija u XIX veku očima stranaca“  autora Svejna Meneslanda.

Za autorski doprinos umetnosti ili nauci nagrada Sajma INICIJAL dodeljena je Zavodu za udžbenike iz Beograda, za izdanje „Sabrana dela Grigorija Božovića“ u dva toma, „Pripovetke“ i „Putopisi“. Ova izdavačka kuća dobila je i nagradu OTISAK za intermedijalni tretman knjige.

Nagrada INICIJAL za delo koje afirmiše knjigu u užem ili širem smislu dodeljuje se monografiji VOJO STANIĆ, u izdanju izdavačke kuće „Štampar Makarije“ iz Beograda.

Za delo koje spaja sadašnjost i budućnost dodeljena je knjizi KRALJ MILAN I NIŠ autora Vidosava Petrovića, književnika iz Niša, u izdanju izdavačke kuće Medivest iz Niša

nis-sajam-knjiga-nagrade nis-sajam-knjiga-nagrade-5
„Ne može grad Niš samo nazivom centralnog trga i jednim spomenikom u Tvrđavi, više simbiločno da obeležava lik kralja Milana . Ovom knjigom napravili smo spomenik putem knjige ali grad Niš dužan je da izgradi  velelepan spomenik“, rekao je prilikom dodeljivanja nagrade književnik Vidosav Petrović.

Žiri za nagradu OTISAK 53 dodelio je nagradu za estetski tretman knjige izdavačkoj kući Laguna iz Beograda, za knjigu „Trinaesti zec“ autora Tanje del Rio. Za tehnoliški tretman knjige nagrađena je izdavačka kuća Darkvud iz Beograda za knjigu „Bog je crven“ grupe autoraSvake godine dodeljuje se nezvanična nagrada Sajma,  posebno priznanje „Boža Vojinovi“ za doprinos u afirmaciji i popularizaciji Niškog sajma knjiga i grafike i plasmanu knjige . Laureat ove nagrade je Zoran Stojanović, organizator programa u Niškom studenskom centru

nis-sajam-knjiga-nagrade-3 nis-sajam-knjiga-nagarde-2
Novoustanovljena nagrada „Čudni zec“, prva nagrada grada Niša za najbolju knjigu za decu na srpskom jeziku u 2015. godini biće dodeljena književniku Peđi Trajkoviću za knjigu       „ Svakog petka, utorkom u sredu“, na svečanosti u utorak, 29. novembra.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare