Dodeljene nagrade „11.januar“

NIŠ

 Povodom Dana oslobođenja Niša od Turaka, u Narodnom pozorištu je održana  svečana sednica Skupštine Grada. Na sednici, tradicionalno, zaslužnim Nišlijama, pojedincima i kolektivima, dodeljeno je najviše gradsko priznanje Nagrada „11. januar“. Ovogodišnji dobitnici priznanja u konkurenciji kolektiva su Akademski hor Studentskog kulturnog centra u Nišu i Narodno pozorište u Nišu, a u konkurenciji pojedinaca Miroslav Veličković, autor knjige „Spomenici vojnika i ratnika na Starom groblju“, Đovani Antonioli, suvlasnik firme „Olimpias“, i reditelj Željko Mirković.

   Svečanoj sednici priustvovale su mnogobrojne zvanice a mežu njima i vladika niški Arsenije i Zoran Antić, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja.

   „Danas odajemo počast našim hrabrim precima za požrtvovanost i hrabrost jer njihova dela predstavljaju izvorišta onih vrlina koje treba stalno da se prisećamo i usvajamo. Danas dodeljujemo i najviše priznanje Grada Niša, Nagradu „11.januar“ koja je ustanovljena 1995.godine.Nagrađeni su njbolji među najboljima, ljudi čije ideje i angažovanje doprinose promociji i ugledu našeg grada. Siguran sam da će im ova nagrada značiti ne samo kao priznanje za dosadašnji rad, već i kao dodatni podstrek za buduća izuzetna dostignuća“, istakao je dr Boban Džunić, predsednik Skupštine grada Niša čestitajući dobitnicima nagradu.

   U prisustvu brojnih zvanica, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je poručila da i posle oslobođenja od Turaka nije bio kraj izazovima i stradanjima Niša, jer,kako je ona kazala, Niš se nalazi na raskrsnici svih drumova na Balkanu i Niš je velika arhiva srpske istorije.

   „Ovo je važan istorijski datum, koji naš grad svrstava u važne gradove u istoriji Srbije. Srećan ovaj dan svim Nišlijama, a dobitnicima prestižne gradske nagrade čestitam na priznanjima i čestitam na svemu ono što ste postigli u oblastima kojima se bavite. Dobiti ovakvu prestižnu gradsku nagradu znači da ste dostigli vrhunac u karijerama“, poručila je gradonačelnica Dragana Sotirovski.

   Dobitnici su se zahvalili na nagradi i poverenju koje su dobili od Garda.

   Direktor Narodnog pozorišta Spasoje Ž. Milovanović je poželeo dobrodošlicu svim dobitnicima nagrada.

  „ Podsetiću vas da je Narodno pozorište osnovano samo devet godina posle pripajanja Niša matici i oslobođenja od Osmanskog carstva. To što su tadašnje Nišlije osnovale pozorište kao izraz puta ka nekoj drugoj kulturi je samo dokaz da je institucija pozorišta i umetnost pozorišta neraskidivo vezana za ovaj grad i za svako društvo“, rekao je direktor Narodnog pozorišta.

    Iz Akademskog hora kažu da su navikli da dobijaju samo muzičke nagrade, ali dodaju da su jako ponosni na ovo priznanje.

   „Navikli smo da dobijamo muzičke nagrade, ali smo jako ponosni na ovu nagradu zato što je neko sagledao čitavo naše delo. Moram, pre svega, da se zahvalim osnivačima hora i dirigentima, Radojica Milosavljević Ica, Milorad Veljković Špaja, Suzanu Kostić i Slobodan Dejanović. Oni su uspeli da naprave nešto vanserijski pogotovo što se tiče našeg grada. Ovo je nagrada za mnoge generacije studenata koje su prošle kroz ovaj hor“, kazao je dirigent Zoran Stanisavljević.

   Željko Mirković, profesor filma i filmski i TV reditelj i producent je istakao da je ova nagrada za njega posebno emotivan momenat, jer je grad u kome je odrastao, odlučio da mu dodeli najznačajnije priznanje.

    Đovani Antonioli je izvršni direktor fabrike „Olimpias“, koja zapošljava preko 1.300 radnika je istako da je počastvovan što dobijam ovako  važnu nagradu.

    „Bilo mi je veliko zadovoljstvo što sam uspeo da nađem prostor u Nišu gde sam uspeo da podignem svoju fabriku i da sam postigao dobre rezultate. Nadamo se će budućnost biti pozitivna. Ako tržište bude dozvolilo imamo projekat koji ide ka većem razvoju kompanije“, kazao je on.

    Miroslav Veličković, je knjigom „Spomenici vojnika i ratnika na Starom groblju“, hteo da se oduži ratnicima iz Balkanskog i Velikog rata, i da ih na taj način otrgne od zaborava. On je naveo da je, polaganjem venca na grobu Todora Stankovića, prvi korak ka tome načinjen. 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare