Polaganjem venaca obeležena 145. godišnjica oslobođenja Niša u srpsko-turskim ratovima

NIŠ

Polaganjem venaca na Spomenik oslobodiocima na Trgu kralja Milana, obeležen je Dan oslobođenja Niša od Turaka. Vence su položili predstavnici rukovodstva grada, vojske, boračkih organizacija, političkih organizacija, potomci boraca i drugi. Delegija Grada Niša prvi put ove godine položila je venac na Starom groblju na spomenik Todora P. Stankovića koji je istakao srpsku zastavu 11. janura 1878. godine na Stambol kapiji Niške trvđave.

                                   U ime Grada venac je na spomenik Oslobodiocima Niša ali i na spomenik Todoru Milovanoviću položila je gradonačelnica Dragana Sotirovski, a u ime Skupštine grada Niša dr Boban Džunić, predsednik gradskog parlamenta. Venac je položio i državni sekretar Zoran Antić iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja.

                                  „Danas je prvi put položen venac na grob Todora Stankovića čime se odaje pošta svim borcima koji su pre 145 godina oslobađali Niš od Turaka.Ovo je inicijativa četiri niška udruženja, Društva za negovanje slobodarskih tradicija, Kola srpskih sestara, Udruženja potomaka ratnika 1912-1918. i Kluba istoričara  i studenata „11.januar“, i ovo je prvi korak ka toma da Staro groblje  postane memorijalni park“, kazao je Miroslav Veličković autor knjige „Spomenici vojnika i ratnika na Starom groblju“.

                                 Venci su položeni i na Spomenik oslobodiocima Niša na Trgu kralja Milana.

                                 Branislav Radovanović, predsednik Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920. grada Niša, podseća da se ovde ne radi o klasičnom oslobođenju, već o kapitulaciji Turaka i predaji grada Niša Srbiji.

                                „Posle 500 godina robovanja pod Turcima Niš je jedan od prvih većih gradova koji se oslobodio. Ono što je bitno i zanimljivo za današnji datum jeste da to nije bilo klasično oslobađanje, zato što su u to vreme Moravska, Timočka i Šumadijska divizija, odnosno korpusi, naterali Turke da potpišu kapitulaciju, koju je ispred Turaka potpisao Rašid-Paša i njegov zamenik Halil-Paša, tadašnji upravnik Niša, a sa srpske strane, tadašnji pukovnik artiljerije general Milojko Lešjanin“, rekao je Branislav Radovanović.

                                  Više od 15.000 srpskih vojnika sa 100 topova četiri dana je po snegu i veoma hladnom vremenu opsedalo Niš. Odlučujući napad izveli su šumadijski korpus iz pravca Seličevice i snage pod komandom pukovnika Milojka Lešjanina sa severa.

                               Srpska zastava se 11. januara 1878. godine zavijorila na Tvrđavi, a knez Milan ušao je u grad nekoliko dana kasnije. U borbama je poginulo 120 srpskih vojnika, a blizu 800 je ranjeno.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare