Đurđevdan, praznik svih

NIŠ

Oduvek sam volela Đurđevdan. Svi ga slave.

Srbi, Goranci (Đuren), Romi (Ederlezi), Albanci (Shëngjergji),Slovenci i Hrvati (Jurjevo), Englezi, Španci, Grci, Makedonci, Gruzini, Palestinci (Georgemas), Bugari…

Neki zbog Đorđa sa kopljem u ruci, neki zbog proleća, i uvek svi zbog malih lepih sujeverja koja nikome ne smetaju jer su vezana za ljubav, lepotu, zdravlje.

Volela sam ga jer je slava Hadži Ristića iz Peći od kojih mi je kuma Jelena Hadži- Ristić, jer je slava mog brata Saša Petrović i njegovih bosanskih Petrovića sa Oreškog brda.

Volela i zbog Gvozden i najluđih slavlja u dvorištu popadije Svetlane i oca Bogomira, kad se orila topla gračanička noć od mog i Marijinog smeha. Volela sam ga i zbog moje shume e bukur Arge, kojoj sam donosila crveno farbano jaje da ga za Đurđevdan protrlja deci na obraze.

Volela i zbog šarenih svečanih suknjica po niškim mahalama. I naravno zbog divnog Mehmeda Meše Selimovića i njegovog derviša: “Bila je mjesečina, krhka i svilena, nišani na mezarlucima bjelasali su se toplo, između kuća ćućorila je razbijena noć, po sokacima i avlijama uznemireno se kretao mladi svijet, čuo se kikot, i daleka pjesma, i šapat, izgledalo je da u ovoj jurjevskoj noći kasaba cepti u groznici.Iza taraba su se čuli vreli glasovi djevojaka sto su spremale miloduh i crvena jaja u bakrače pune vode, da se u ranu zoru izmiju, kao divljaci vjerujući čarolijama cvijeća u noći…Uzalud je bilo išta činiti i govoriti te večeri, luđe od drugih. U ponoć otići će ove djevojke pod vodenice i gole se kupati na vodenoj maji sto je rasipa vodenični točak, i šejtani, što tad ustaju sa svojih legala, rutavim šapama pljeskaće ih po vlažnim butinama, sjajnim od mjesečine…A njima je svejedno, i cijeloj kasabi je svejedno, niko im ovu noć ne može oduzeti.To je staro pravo na grijeh u jurjevskoj noći. Čuvaju ga mimo vjere, i protiv nje, pogani u ova dvadeset četiri sata razbludnog mirisa miloduha i ljubavi, miloduha što griješno miriše na ženu i ljubavi što miriše na miloduh ženskih bedara..Grijeh prosut u tom spregu dana i noći, štedro, kao iz ogromnog vedra, iz zatvorenih mijehova želja”.

Srećan vam svima dobri ljudi

Ivana Ilja Petrović

(Autorka je suvlasnica i projekt menadžerka City radija iz Niša)

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare