DJB: Svi putevi u Medveđi vode u korupciju?

MEDVEĐA

Opštinski odbor pokreta «Dosta je bilo» u Medveđi, nakon odluke opštine da rekonstruiše zgradu, a onda užurbano radi na obnavljanju putne infrastrukture, poziva na odgovorno trošenje sredstava iz budžeta, ravnomeran razvoj i poštovanje planske dokumentacije.

“Opština Medveđa je u januaru 2018. godine dobila oko 52 miliona dinara (oko 430 hiljada evra) za putnu infrastrukturu, dok bi do kraja godine trebalo da dobije dodatna sredstva za ove namene. S obzirom da na prostoru od 524 kvadratna kilometra u 42 naselja živi oko 7 hiljada ljudi, teritorija opštine Medveđa ima razuđen prostor, pa se putna infrastruktura mora prilagoditi strategijama razvoja, potrebama stanovništva i frenkvenciji saobraćaja.
Opština Medveđa ima oko 280 km puta, gde je 175 km asfaltiran kolovoz za magistralni, regionalni i lokalni saobraćaj. Oko 203 km puta je lokalni put od čega je 90 km neasfaltirano, a u Prostornom planu opštine Medveđe deonica (Opštinski put) OP-15 Negosavlje-Pusto Šilovo stoji da će 2016. godine biti asfaltiran u dužini od 5 kilometara.
Rukovodstvo opštine Medveđa nije sprovelo ovaj plan, već je za 2018.godinu planirao uređenje 8 putnih pravaca: Gazdare -Pusto Šilovo, Bučumet, Gubavce, Tupale-Đulekare, Lece-Drence, Crni Vrh, Tulare, Put u Vrapcu. Odsutupanje od plana OP-15 došlo je zbog promene prioriteta pa je pravac na trasi makadamskog puta Mesne zajednice Pusto Šilovo do MZ Gazdara (vrednosti 1.530.000 dinara), uz enormno trošenje sredstava u odnosu na dužinu trase (oko 250 metara) povezati samo 2 kuće. Kao mogući kriterijum za izbor uzeto je povezivanje zaseoka u Gazdaru sa kućama Milićevića, od kojih je jedan odbornik vladajuće stranke, a drugi osuđivani prestupnik. Dok rukovodstvo opštine uređuje puteve članovima SNS-a, svake godine se revitalizuje ista trasa u mahali Radenkovići (dužina 850 metara u vrednosti od 1.200.000 dinara), jer je član stručnog nadzora Radenković, a i načelnica za finansije je Radenković, inače njegova žena.
Podaci u Građevinskim dnevnicima pokazuju da su krajem oktobra 2014.god. na atarskim putevima radili bageri, valjkovi i buldožeri od 7-18 časova, što je sumnjivo jer uslovi (mrak, kiše, blato) nisu dozvoljavali ali je bio plaćen rad buldožera u trajanju od 157 do 500 časova sa cenom od 5-8 hiljada dinara po satu. Za radova je 2014.god. utrošeno oko 20 miliona dinara, 2015.god. oko 28 miliona, pa još 12 miliona, da bi 2016.god. utrošili 12 miliona dinara.
Diskutabilno je trošenje novca gde se navodno u proseku radi 11 sati dnevno sa mašinama, na istim pravcima, dok na drugoj strani u MZ Pusto Šilovo postoji trasa od 500 metara koja povezuje Negosavlje i Pusto Šilovo, gde se tri pa još tri kuće Dragovića, a onda i Paunovića zaobilaze, iako je upoznata gospođa Kocić iz Odeljenja za urbanizam jer su je izvlačili iz rupa na toj deonici. Ako se zna da je vodovodna mreža stigla iz centra Medveđe do zaseoka Denići a od njih do zaseoka Dragovići ima 500 metara, onda je očigledna namera da se isele oni koji ne sarađuju. Slična situacija je i u drugim selima, a prosečno se fiktivno troši više od 40% ugovorene sume koja odlazi opštinskom rukovodstvu ili za punjenje budžeta vladajuće stranke.
Pokret DJB u Medveđi očekuje da opština Medveđa omogući svim domaćinima uslove kao što su put, voda i struja jer se tako dopušta policiji, vatrogascima i hitnoj pomoći da nesmetano vrše svoje obaveze, baš kao što će sada to uživati pomenuti prestupnik u mahali Milićevići. Pokret poziva da opštinske strukture nalože rad po planu izgradnje opštinskih puteva, a ukoliko nisu sposobni treba da podnesu ostavke, raspišu izbore i omoguće stanovnicima Medveđe da uživaju jednak tretman jer svi poreski obveznici očekuju dobru upravu.
Pokret očekuje da lokalna samouprava odgovorno troši novac, prema Prostornom planu i prioritetima koji nisu obojeni stranački a koji diskriminišu one koji ne pristaju na ucene i koruptivne aktivnosti. Pokret poziva nadležne sudske, policijske organe i Državnog revizora da proveri trošenje sredstava u opštini Medveđa, jer se ovim prikriva visoka korupcija”, navodi se u saopštenju Opštinskog odbora pokreta «Dosta je bilo» u Medveđi  koje prenosimo u integralnoj verziji, kako nam je stiglo.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare