Đaci u klupama u O.Š. “Josif Kostić” tek krajem septembra

LESKOVAC

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović najavio je danas i drugu fazu rekonstrukcije objekta OŠ „Josif Kostić.“

„Prema zahtevu Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima radi se dopuna projektne dokumentacije. Očekujemo da projekti budu odobreni i da nabavka za izvođenje radova bude raspisana do kraja marta. Ukoliko sve bude išlo predviđenom dinamikom (ukoliko ne bude žalbi po postupku javne nabavke) završetak radova očekujemo krajem septembra 2019. godine,“ rekao ej Cvetanović.

On nije objasnio zašto radovi toliko kasne kao ni koliki će biti krajnji iznos za ovako dugo renoviranje ove škole.

Rekonstrukcija ove škole počela je 4. decembra 2017. godine i tada je rečeno da će radovi biti završeni za 100 dana.

I još da će u rekonstrukciju biti uloženo 76 miliona dinara a da radovi podrazumevaju zamenu krova, podova, kompletne stolarije, vodovodne i kanalizacione mreže, zatim rekonstrukciju fasade, fiskulturne sale koja će dobiti zvučnu izolaciju, kao i rekonstrukciju sanitarnih čvorova.

Po tom prvobitnom obećanju, škola je trebalo da bude završena u aprilu 2018. godine.

April je odavno prošao a učenici ove škole i dalje nastavu pohadjaju u zgradi nekadašnjeg Centra za ekonomiku domaćinstva, u OŠ „Svetozar Marković“ i u Školi za tekstili i dizajn.

Roditelji su već mesecima uznemireni i ogorčeni zbog ovog kašnjenja ali i činjenice da im deca, tako tvrde, nastavu pohadjaju u neuslovnim prostorima.

Kažu da im najviše smeta to što niko ne govori u čemu je problem i zašto radovi ovoliko kasne.

U jednom trenutku se nadležni rekli da se useljenje odlaže zato što je napukla ploča poda.

Rekonstrukciju  finansira Kancelarija za javna ulaganja Vlade Republike Srbije .

U ovoj Kancelariji kažu da su rokovi za ovaj posao davno probijeni ali da je probijen i prvobitni budžet.

“Tokom adaptacije objekta OŠ „Josif Kostić“, utvrđeno je da je neophodno izvršiti radove koji nisu bili predviđeni, a koji prema smernicama Kancelarije moraju da budu urađeni. Iz tog razloga radovi kasne i tek sad ulaze u drugu fazu. Do sada je u rekonstrukciju ove škole uloženo oko 71,6 miliona dinara”, kažu u ovoj Kancelariji.

Dodaju da radovi kasne zbog dozvola koje su im potrebne za izgradnju.

Ali, od prvobitnih 60 miliona dinara, koliko je planirano za ove radove, cena je znatno porasla.

Objašnjavaju da je vrednost radova moguće uvećati za 15 odsto u odnosu na cenu iz osnovnog ugovora i dodaju da još uvek nemaju odgovor kada će škola biti završena.

Direktor škole Ilija Djordjević je u nekim izjavama medjutim pominjao da se radi o poslu od oko milion evra.Prati
Obavesti me o
guest

6 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
ne upisujte djake
ne upisujte djake
4 godine pre

Skola Josif Kostic ne postoji vec nekoliko godina. Bez djaka, nje nema u praksi. Postoje njeni nastavnici, ucitelji, zbog kojih eventualno roditelji i dalje upisuju decu u tu nepostojecu skolu. Jer deca nastavu imaju van te skole. I to u gorim uslovima, nego li da su ih roditelji upisali u neku drugu osnovnu skolu. Sad treba proceniti da li da roditelji uopste upisuju decu u ovu ili neku drugu skolu, sto povlaci za sobom problem viska djaka u odeljenjima drugih skola, a nedostatka dece kojima ce kadrovi skole Josif Kostic drzati nastavu. Nastavnici, ucitelji cute. Ne sanjaju, da upravo oni jesu visak. Zato sto nasa deca nikada ne mogu da budu visak. Jer se vracamo na to da nastavno osoblje postoji zbog dece. Bez djaka, oni ne moraju da idu ni u jednu drugu skolu da drze nastavu,jer nece imati kome. Mogu da ostanu kuci. Sad je valjda jasno, zbog cega i direktor, i svi zaposleni treba da se ukljuce u sopstvene uslove rada. I da je greska u proceni projektovanja, i da je tender pao, i da je bilo prituzbi, ne moze to sve biti stvar jednog alera, drustv.delatnosti, politike, samo direktora. Djaci su problem svih nas. Roditelji imaju petlju da reaguju. Za ostale sam siguran da izbegavaju, precutkuju, misle resice se samo. izgleda da nece. Ja bih razmislio gde cu upisati prvaka. U prvu narednu skolu.

peci
peci
5 godine pre

Građevinska mafija u Leskovcu i dalje caruje. Koliko sam ja informisan, prvo je stradala škola u Vučju, koja ne može da koristi jedan sprat od dva raspoloživa, jer joj je grad finansirao plafone koji padaju. Pa rupa za zgradu kod hemijske škole, famozni kolektor, sada i ova škola. I, niko nije kriv, pare se potrošile, a radovi nestručno i nebezbedno urađeni. I takoj u krug, ponovo će se opredeliti pare, ponovo će se loše raditi, i niko neće za to odgovarati. Trošiće se pare iz budžeta, iz kredita svetskih banaka, plaćaće ovaj narod u prazno, standard će većini padati, ali nekima će rasti,…. Pa se onda čudimo zašto nam mladi beže. Da sam malo mlađi i ja bih.

Borivoje
Borivoje
5 godine pre

Leskovac ce dobiti jos jednu modernu skolu, jos jedan hram znanja ce biti uredjen i predat djacima.

Botko
Botko
4 godine pre
Odgovori  Borivoje

Kad? Do sada su dve škole mogli da naprave…

Marko Kraljević
Marko Kraljević
5 godine pre

Kakav smo mi narod sve bismo Da znamo pa čak i šta komšija ima za večeru e pa što vas se tiče ko šta kad kako i gde malo ste se zaigrali gospodo Kritičari ispred prodavnice. Najbitnija stvar u celoj priči je da će škola stara 140 godina biti kao nova jel vam možda to smeta umesto da smo svi srećni kad se uspelo da se renovira vi biste izgleda bili srećni da je pala to mogu i žele samo loši đaci i neradnici a to ste Vi kritičari i sram da vas je.Sve najbolje želim toj školi.

Besan otac
Besan otac
4 godine pre

Ne mogu zameriti ljudima koji nisu bili van Srbije i koji su zarobljeni tu gde jesu, ali prosto radi poredjenja napravljene su 3 zgrade oko skole u roku od 2 god a za skolu 7g renovirnje.Tragicno