Berdićev poklon leskovačkom muzeju

LESKOVAC

Leskovački Narodni muzej postao je bogatiji za još nekoliko stvari neprocenjive istorijske vrednosti iz prošlosti našega grada. Radi se o poklonu Aleksandra Berdića, sin Jove Dimitrijevića zvanog Berdić, starog Leskovčanina, vlasnika bioskopa „Korzo“ i suvlasnika fabrike tekstila „Mike Stankovića Kuce“.

„Ovi predmeti biće izloženi u stalnoj postavci koja se upravo priprema“ kaže direktorka muzeja Mira Ninošević.

„Iako je prošlo mnogo decenija od kada je porodica industrijalca Jovana Dimitrijevića napustila Leskovac, trag koji je ona ostavila u privrednom i kulturnom životu našeg grada između dva svetska rata i danas ne bledi. On osvetljava put koji treba da slede današnje generacije, put dobročinstva. Put kojim je krenuo njegov otac Jovan, danas sledi njegov sin Aleksandar. Sudbina porodice Dimitrijević, nije samo priča o jednoj porodici, ona je paradigma Leskovca i Srbije prve polovine 20-og veka. To je priča o ljudima koji su, menjajući sebe, na bolje menjali i Leskovac. Prošle nedelje tim Narodnog muzeja posetio je Aleksandra, koji danas živi u Vrnjačkoj Banji. Tom prilikom, pričom o svojoj porodici, fotografijama, predmetima i dokumentima, Aleksandar je na trenutak oživeo duh starog Leskovca. To je upravo onaj duh, duh menčesteraca i menčesterstva koji novom postavkom želimo da sačuvamo od zaborava. Muzej je zahvalan svim svojim darodavcima koji su svoje priče, uspomene, sećanja nesebično podelili ne sa muzejem, već sa svim prošlim i budućim generacijama“ ističe direktorka Ninošević i dodaje da je u planu odlazak za Beograd, na poziv naslednika nekadašnjeg predsednika opštine Vojislava Ilića, koji će donirati muzeju predmete iz zaoštavštine.

Postavka „Leskovac Srpski Mančester“ pričaće priču o Leskovcu od 1878.-1941., odnosno od vremena od oslobođenja od Turaka, pa do početka Drugog svetskog rata.

„Postavka obuhvata predstavljanje svakodnevnog života. Rekonstruisaćemo leskovačku čaršiju onog doba. Biće rrikazane radnje, radionice i zanati kojih više nema, početak industrijalizacije preko čarkova, gajtana, razboja za tekstil koji je kralj Milan poklonio Tkačkoj školi u Leskovcu, do političke borbe, kulture, mode…“ najavljuje direktorka muzeja Mira Ninošević

U planu je da bude izloženo oko 700 eksponata, a otvaranje je predviđeno do kraja godine. Sama postavka biće interaktivna, posetioci će iamti mnogo više kontakta sa predmetima. Postojaće ekrani koji reaguju na dodir, LCD ekran koji će ragovati na pokrete sa kojih će ljudi moći da saznaju nešto više, da vide slike starog Leskovca, a biće i prilagođen i pristup osobama sa invaliditetom.

Iz muzeja apeluju na sve Leskovčane i one koji se tako osećaju da dođu u muzej, da na licu mesta ispričaju svoje priče, priče svojih predaka i da ukoliko poseduju neki predmet, fotografiju ili dokument ponesu sa sobom i udahnu im novi život.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare