Đaci iz Srbije na internacionalnoj maturi bolji od vršnjaka iz sveta

NIŠ-BEOGRAD-NOVI SAD

Srpski đaci, učenici 3. i 4. razreda gimnazije na ovogodišnjoj internacionalnoj maturi imali su dva poena više od vršnjaka iz sveta.

                               Svi učenici iz Srbije koji su pristupili maturskom ispitu, položili su ga, takav prosek nije u svetu. U svetu ako 100 učenika pristupi, 86 položi“, rekla je Krneta za Tanjug iz Ministarstva prosvete i navela da je taj program u našoj zemlji uveden pre dve godine u tri gimnazije u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, koje imaju bilingvalnu nastavu na engleskom jeziku.

                                Selekcija kandidata vrši se na osnovu opšteg uspeha prvog i drugog razreda gimnazije i uspeha na posebnom prijemnom ispitu, a maksimalan broj učenika koji se mogu upisati u odeljenje je 20. Gimnazije koje realizuju Program internacionlane mature su Deseta gimnazija iz Beograda, „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Novog Sada i „Svetozar Marković“ iz Niša.

                                U internacionalnoj maturi učestvovalo je oko 110 zemalja i više od 5.000 odeljenja, a testovi su rađeni u isto vreme i ocenjivali su ih spoljašnji ispitivači.

                              Program postoji još od 60-ih godina i jedan je od najboljih svetskih programa za opšte srednje obrazovanje, rekla je Krneta i dodala da daje najbolju pripremu za nastavak obrazovanja.

                                  Za upis na Program internacionalne mature u državnim školama u našoj zemlji, učenici nakon završenog drugog razreda gimnazije polažu poseban prijemni ispit koji se sastoji od provere znanja iz srpskog jezika i književnosti, engleskog i matematike.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare