Diskriminacija starih

BEOGRAD

Poverenica za zaštitu ravnopravnost Brankica Janković upozorila je danas da su stariji u Srbiji stigmatizovani i diskriminisani, kao i da je u javnosti dominantan narativ o tome da je “starih mnogo i skupi su, opterećuju penzijski i zdravstveni fond”, ocenivši da je to “alarmantno i opasno jer odumiremo”.

Janković je na skupu “(Ne)dostojanstveno starenje i starost” istakla da je 1,4 miliona sugrađana starijih od 65 godina izloženo različitim oblicima diskriminacije, nasilja, zanemarivanja, marginalizacije i “svođenja na stvar”.

Osvrćući se na podatke da 160.000 starijih živi bez penzije ili ikakvih primanja, a još 170.000 sa primanjima manjim od 15.000 dinara mesečno, Poverenica je podsetila da se njena kancelarija zalaže za uvođenje socijalne penzije.

“Zalažemo se za uvđenje socijalnih penzija jer ne postoji ne jedno opravdanje da ostavite bilo koju grupu naših građana bez ikakvih primanja”, poručila je Janković.

Milan Grujić iz Udruženja sindikata penzionera Srbije ukazao je na nepovoljnu statistiku o primanjima starijih podacima da je vrednost prosečne penzije 29.374 dinara, dok je minimalna potrošačka korpa 37.000 dinara.

“Više od milion penzionera prima manje od 18.000 dinara mesečno, a 1,680 miliona penzionera ili njih 60 odsto ima primanja do prosečnog nivoa”, naglasio je Grujić.

Prema njegovom mišljenju, Penzijsko-invalidski (PIO) fond postao je “politički plen” onog trenutka kada je  Vlada Srbije 2014. godine tako ustrojila Upravni odbor te institucije da ona ima većinu, što je, kako je rekao, kasnije iskoristila za “najveći nonsens” , odnosno prodaju banja i lečilišta “za bagatelu”.

U ime organizatora skupa, učesnike su pozdravili Bojan Lađevac iz Fondacije Fridrih Ebert i direktorka Fondacije Centar za demokratiju Nataša Vučković, koja je poručila da su ključna pitanja za starije njihov ekonomski i socijalni položaj, zaštite prava i pristup pravdi kao i mogućnost aktivnog učešća starijijih u ekonomskom i kulturnom životu.

“Svaka vrsta intergeneracijskog jaza za nas je prepreka razvoju”, istakla je Vučković.

Mirjana Rašević sa Instituta društvenih nauka ukazala je da je u Srbiji svaki peti stanovnik, odnosno ukupno 1,456 miliona ljudi, starije od 65 godina, kao i da je za 38 odsto više  starijih od 65 godina nego mlađih od 15.

“Populacija u Srbiji spada u izrazito stare, i rekla bih da samo u tome pratimo trend razvijenih zemalja. Sve tendedncije pokazuju da će Srbija sredinom veka biti starija i malobrojnija nego danas, a takav će biti i kontingent radne snage”, upozorila je Rašević.

Na okruglom stolu učestvovale su i predsednica Udruženja penzionera Stari Grad Snežana Šantić i udrućenja građana Snaga prijateljstva-Amity Nadežda Satarić.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare