Ove godine je malim maturantima bilo potrebno više bodova nego lane za upis u gimnazije

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

NIŠ

Prag za upis i srednje škole je ove godine bio nešto viši nego lane, a jedan od razloga za to je i podatak da su mali maturanti uradili bolje zadatke na završnom ispitu ali i da su zadaci bili znatno lakši, odnosno, ponuđeno im je više zadataka otvorenog tipa gde su osmaci i uz pomoć eliminacije odgovora mogli da dođu do tačnog. Prema rečima Dragana Ilića, informatičkog koordinatora za četiri okružne upisne komisije, za Nišavski, Pirotski, Toplički, Zajačarski i Kosovskomitorvalki okrug, najveće interesovanje je i sada vladalo za upis u gimnazije.

 “Godinama se  to ne menja pa je i ove godine najviše osnovaca želelo da upiše gimnazije, ali su tu  imedicinski kao i elektrotehničke škole. Tu su neki osbrazovni profile kao što je tehničar drumskog saobraćaja, vozač motornih vozikžla ili kuvar i konobar. Zanimanja koja su traženija na tržištu. Sa druge strane manje interesovanje je vladalo za Trgovinsku školu a isto važi i za Prehrembano-hemijsku školu. Odgovor na pitanje zbog čega se deca manje odlučuju za ove škole je višeslojni problem. Zavisi od  opšte atmosfere  u drživi i privredi, svest, interesovanje, razmišljanje  o budućnosti i šta će se dalje raditi”, objašnjava Dragan Ilić.

                     Za upis u gimnazije je sada bio potreban malo veći broj bodova nego prošle godine. Ako je  prošle godine donji prag znanja bio 91 poen sada je to 94 ili 95 poena. To važi i za druge škole.

                     “To isto važi i za elketrotehničke škole, ali je zanimljiv podatak da je u nekim školama prag znanja povećan za pet ili šest bodova, a u nekim školama je prag znanja pao za 10 do čak 15 bodova. Sve zavisi od interesovanja učenika”, kaže Ilić.

                    On  ističe da se najveći broj učenika raspoređen u srednje škole koje su na njihovim listama želja bile na prvom, drugom ili trećem mestu.

                    “Ono što smo videli jeste i da je bilo učenika koji su raspoređeni po 15 ili 16 želji ali i učenika koji su ostali neraposređeni jer su imali nerealne želje. Tih učenika nema mnogo a ove godine je ih 28 i softver nije uspeo da ih rasporedi u prvom upisnom krugu. Oni su popunjavali novu listu želja za drugi upisni krug”, kaže Dragan Ilić.

                   Posle drugog upisnog kruga  u niškim srednjim školama ostalo je oko 200 slobodnih mesta, a realno je oko 100  učenika ostalo neraspoređeno a obavili su završni ispit. Od njih je oko 30 upisalo muzičke škole, dok je jedan broj učenika upisao privatne škole. Dok 10 do 20  učenika ne želi da nastavi školovanje.

                   “Učenici koji u junu iz opravdanih razloga nisu polagali završni ispit moći će to da učine u avgustu.Oni nemaju razloga za brigu ako se obratili  upisnoj komisiji. Oni će posle polaganja završnog ispita u avgustu  biti raspoređeni preko broja u školama u skladu sa  poenima. Učenici koji nisu imali opravdane razloge zbog kojih nisu polagali završni ispit, imali su popravni ispit,recimo, oni će u avgustu u trećem upisnom krugu konkurisati samo za preostala slobodna mesta koji će sada biti objavljena”, objašnjava Ivić.

                 Prema njegovim rečim zavtšni ipist i upis u srednje škole je protekao u najboljem redu.

                  “Posebno je zanimljiv podatak da je 50 do 60 posto roditelja iskoristilo mogučnost da dete upiše u srednju školu  elektronskim putem bez fizičkog odlaska u školu. Jedino što su deca morala fizički da odrade   je da se pojave na završnom ispitu. To je ogromna novina  ali svi koji su bili uključeni u ovaj process izuzetno su snašli i ispoštovali sve procedure, počev od roditelja, učenika i nastavnika do direktora”, zaključuje Dragan Ilić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare