Direktorka RFZO profesor dr Sanja Radojević Škodrić tvrdi da nema nestašice lekova

NIŠ

 U Srbiji nema nestašice lekova, izjavila  je profesor dr Sanja Radojević Škodrić,  direktorka RFZO  tokom boravka u Nišu ,  i dodala da će svaka zdravstenea ustanova kao i do sada dobijati sve što im je neophodno za lečenje pacijenata.  Dodala je i da je snabdevanje tržišta sa sirupima za decu, posebno penicilinskih, rešeno.

                             „Problem sa proizvodnjom sinacilina bio je zbog problema sa sirovinama, a ne sa cenama. Postoji pored njega još antibiotika, poput ospamoksa i panklava. Nestašice panklava nisu uopšte bile“, izjavila je Radojević Škodrić.

                              Prema njenim rečima pojačana je proizvodnja i uvoz sinacilina, kao i uvoz ospamoksa.

                              „Mi kao zemlja nemamo problem da platimo sirupe. Sve je plaćeno i stigle je ove nedelje 15.000, a seledeće nedelje stići će 70.000. Na taj način je tržište potpuno snabdeveno sinacilinom, čak su napravljene i višemesečne zalihe“, izjavila je Radojević Škodrić i dodala da druge države imaju probleme sa snabdevanjem „zbog cene koju ne mogu, neće da plate ili ne plaćaju redovno, dok Srbija redovno plaća svim dobavljačima“.

                            Radojević Škodrić je naglasila da   RFZO od početka epidemije korona virusa  naovamo ima redovne sastanke sa proizvodjačima lekova i dobavljačima, upravo da bi na vreme rešavali probleme i to je jedan od razloga što je u Srbiji stanje sa lekovima najbolje.

                           „Mi do sada nismo imali nikakve nestašice lekova. Sporadične nestašice su redovna pojava. Zašto? Postoji problem sa sirovinom, odnosno supstancom koja nije dobra i onda naravno taj lek ne treba da se proizvodi, ili je fabrika u problemu, izgori fabrika i tako dalje“, kazala je Radojević Škodrić ali je objasnila i da   postoji potreba za porastom cena zbog poskupljenja sirovina, transporta, energenata i sekundarne ambalaže.

                           „Apelujem na gradjane da ne povlače veće količine lekova iz apoteka i stvaraju neštačke zalihe, jer se na taj način stvara nepotrebno panika“, izjavila je ona.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare