Đerlek u Nišu pozvao roditelje da vakcinišu svoju decu

NIŠ

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Djerlek apelovao je tokom boravka u Nišu na roditelje da vakcinišu svoju decu i istakao da vakcina postoji već 200 godina i da je to jedini način da se spreči epidemija malih boginja, a povodom zaražavanja troje dece i jedne odrasle osobe.

                                        „Svi oni koji se nisu vakcinisali imali su velike probleme i smrtne slučajeve. Nama se ponavlja problem oko vakcinacije, a imali smo na žalost pre nekoliko godina i nekoliko smrtnih slučajeva. Najkorisnije bi bilo da se obratim roditeljima dece u Srbiji da redovno vakcinušu svoju decu. Mislim da treba da slušamo struku, a vakcina postoji već 200 godina. Očekujem da će roditelji shvatiti poruku Ministarstva zdravlja“, rekao je Djerlek  tokom obilaska Univerzitetskog kliničkog centra Niš.

                                     On je rekao da se redovni kalendar vakcinisanja izbegava i da roditelji treba da snose odgovornost.

                                     „Očekujem da će roditelji ozbilno shvatiti poruku Ministarstva zdavlja da vakcinišu svoju decu. Vakcinacija je jedini način da sprečimo bilo kakvu virusnu bolest i spasimo život ne samo dece već i odraslih“, istakao je Djerlek i istako da su kalendar vakcinacije  uradili  najbolji stručnjaci u našoj zemlji.

                                      On se osvrnuo i na pojavu novog podsoja korona virusa omikron i dodao da Ministarstvo još nema potrvdu da je u Srbiji mada po svemu onome što se dešava pitanje je dana kada će relavantne institucije potvrditi pojavu ovog podsoja.

                                     „U Srbiji još uvek nije potvrđen podsoj omikrona, ali pitanje je dana kada će piti potvrđeno njegovo prisustvo, jer je svakog dana preko 1000 novih slučajeva. I u ovom slučaju bih poručio građanima da se vakcinišu, a posebno one osobe iznad 64 godine koji imaju i druge bolesti jer su oni najosetljiviji. Imamo po 23 do 24 pacijenata dnevno na respiratorima. Mlade molim da izbegavaju velike gužve. Razumem da su posle tri godine željni da se druže, ali na taj način nesvesno ugrožavaju svoje bake i deke.

                                   Prema njegovim rečima podvarijanta omikron soja je nešto što je najzaraznije što je otkriveno do sada.

                                   „Zamolio bih sve da se i dalje pridržavamo epidemisjkih mera jer one i dalje važe. Moramo da peremo ruke, da nosimo maske u zatvorenom prostoru i moramo da izbegavamo gužve jer tu veća koncentracija virusa i veća mogućnost da se zarazimo“, kazao je Đerlek.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare