DIREKTORI POLICIJA O MIGRANTIMA

 

BEOGRAD

Direktor srpske policije Milorad Veljović razgovarao je danas u Beogradu sa direktorima policija Austrije, Nemačke i Mađarske Diterom Romanom, Konradom Koglerom i Karoljem Papom o zajedničkim aktivnostima koje će ove zemlje preduzeti na polju rešavanja problema iregularnih migracija.

 

Veljović je rekao na konferenciji za novinare, da će srpska, nemačka, austrijska i mađarska polcija formirti zajedničke istražne timove, koji će se baviti evidentiranjem i procesuiranjem svih osoba koje zloupotrebljavaju lažne azilante i prebacuju ih iz jedne zemlje u drugu.

 

„Mi sebe smatramo delom evropske zajednice, iako nismo članovi Evropske unije, i pouzdan smo partner u rešavanju ovog gorućeg problema. Zajednički ćemo formirati i koristiti bazu podataka – evidentiraćemo lica koja dolaze na ove prostore“,dodao je Veljović i naglasio da je Srbija, uprkos povećanom broju migranata, bezbedna zemlja i da nema razloga za brigu.

 

Ukazavši da je današnji sastanak incirao ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije dr Nebojša Stefanović, Veljović je poručio da problem iregularnih migracija nije samo pitanje Srbije i Mađarske, već cele Evrope, a možda i šire.

 

Zahvalivši se kolegama iz Austrije, Nemačke i Mađarske na pomoći, direktor srpske policije rekao je da će se u rešavanje ovog problema uključiti i druge zemlje.

 

Prema njegovim rečima, zamisao je da u narednim razgovorima učestvuju i predstavnici policija Makedonije i Bugarske, jer najveći broj ilegalnih migranata dolazi sa područja tih zemalja.

 

„Imamo i podršku Češke i Slovačke, ali upućujem otvoren poziv i drugim zemljama da se uključe“, kazao je Veljović istakavši da će austrijske i nemačke kolege naredne sedmice obaviti uvid na terenu, kako bi se tačno znalo koliko će policijskih službenika, zajedno sa tehnikom, biti upućeno na granicu Srbije i Makedonije.

 

„Deset pripadnika mađarske policije sa četiri vozila opremljenim termovizijskim kamerama već patroliraju na srpsko-makedonskoj granici, zajedno sa srpskom policijom“, rekao je Veljović.

 

Direktor policije Austrije Konrad Kogler ukazao je da ireguralne migracije predstavljaju izazov koji zajednički pogađa sve države i da je, stoga, neophodno pružiti podršku Srbiji.

 

Prema njegovima rečima, ta podrška ogledaće se u zajedničkim patrolama, koje su već sada angažovane, a još jedan kontigent će biti uključen na srpsko-makednskoj granici.

 

„Namera je da već sledeće nedelje organizujemo zajedničku obilazak kako bi se utvrdile činjenicana terenu, a nakon toga ćemo sukcesivno proširivati angažovanje. Drugi element podrške je angažman na sprečavanju krijumčarenja ljudi, sa ciljem da dopremo do organizatora ovih aktivnosti i izbacimo ih iz stroja“, objasnio je direktor austrijske policije.

 

Direktor nemačke policije Diter Roman podsetio je da su srpska i policija  Nemačke,  od početka februara do početka maja, uspele zajednički da spreče velike migracije sa Kosova, što je od značaja za sve nas.

 

„Svi smo na strani Srbije, i nikada nećemo svoje kolege ostaviti na cedilu. Zahvaljujem se na ovoj inicijativi i dosadašnjoj dobroj saradnji“,naglasio je Roman.

 

Direktor mađarske polcije Karolj Pap naglasio je da saradnja srpske i mađarske policije primer dobre saradnje dveju policija.

 

On je podsetio da su mađarski policajci od prošlog utorka zajedno sa srpskim policajcima na makedonskoj granici, kao i da je Mađarska pružila i mobilne termovizijske kamere.

 

Današnji sastanak direktora policija Srbije, Mađarske, Austrije i Nemačke otvorio je ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare