BRAMERC GOVORIO NA SKUPU O SREBRENICI

NJUJORK

 

Komemorativni skup povodom obilježavanja dogaðaja u Srebrenici pod nazivom “Srebrenica: sjecanje i odavanje pošte žrtvama genocida” organizovan je juce u sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku.

 

Ovaj skup je organizovalo 17 država clanica. Na poziv njene ekselencije Mirsade Colakovic, stalne predstavnice Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama, tužilac MKSJ-a, Serge Brammertz, održao je uvodni govor na ovom komemorativnom skupu.

Spisak govornika na ovom skupu ukljucivao je generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, Ban Ki-moona, predsjedavajuceg Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Sama Kahambe Kutesu, Adisadu Dudic, koja je kao dijete pobjegla iz svog doma u blizini Srebrenice,  ambasadorku Samanthu Power, stalnu predstavnicu Sjedinjenih Americkih Država pri Ujedinjenim nacijama, ambasadora Matthewa Rycrofta, stalnog predstavnika Ujedinjenog Kraljevstva pri Ujedinjenim nacijama, i rabina Arthura Schneiera, osnivaca fondacije Apel savjesti (The Appeal of Conscience).

Tužilac Brammertz je u svom govoru naglasio da, “kako bismo poštovali prošlost, Srebrenicu moramo nazivati pravim imenom, genocidom. Kako bismo gradili buducnost, svi moramo govoriti jednim glasom kada se to porice “. Dalje je napomenuo da je “prije 20 godina postojala samo nada u ostvarivanje pravde. Danas, to sve više predstavlja realnost”. MKSJ je osudio 14 pojedinaca za zlocine pocinjene u Srebrenici, dok se Radovanu Karadžicu i Ratku Mladicu trenutno sudi i za genocid u Srebrenici, izmeðu ostalih zlocina. Tužilac je završio svoje obracanje rekavši: “U našoj je moci da pokažemo svakoj pojedinacnoj žrtvi sukoba da se pravda može ostvariti. Više od rijeci koje danas izgovaramo, to bi bio zaista prikladan pomen žrtvama Srebrenice i drugih zlocina pocinjenih na podrucju bivše Jugoslavije”.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare