Diploma “Žak Konfino” za doprinos satiri dodeljena Danilu Kociću

LESKOVAC

Dodeljivanjem nagrade „Diploma Žak Konfino“ za doprinos satiri u Leskovcu Danilu Kociću, novinaru i književniku, završeno je prvo veče drugog Leskovačkog festivala humora i satire SLEM. O književni opusu Danila Kocića govorio je prof. dr Dušan Janjić. Aforizme iz poslednje objavljene knjige Danila Kocića, „Afo(k)rizmi“ čitala je glumica Vesna Mirković Đorđević.

SLEM je organizovao Leskovački kluba čitalaca i održan je u velikom holu Leskovačkog kulturnog centra. Cilj festivala je da promoviše književno stvaralaštvo iz oblasti satire, humora, aforistike i karikature, dok je suštinska svrha ovog festivala da leskovačku publiku nasmeje, inspiriše i angažuje, a prvog dana imao je više dešavanja.

U ime organizatora obratio se Dragan Stošić, predsednik Leskovačkog kluba čitalaca, koji je izneo mišljenje da je napravljen jedan dobar posao.

„Mislim da ćemo tako da nastavimo i sledeće godine. Ove godine smo akcenat stavili na leskovačke autore, jer smo želeli da iz zaborava izvučemo neke naše karikaturiste, pre svega humoriste, tako smo imali veče posvećeno Slobodanu Kostiću Kosti, a drugo veče posvećeno je Miodragu Veličkoviću. Zahvalani smo na pomoći ljudima iz LKC-a koji su nam ustupili prostor, dali tehničku podršku, ali i učestvuju u realizaciji nekih sadržaja. Moram da primetim i da smo ove godine zvali ljude iz lokalne samouprave da otvore ovaj festival, ali se niko nije odazvao na naš poziv.“

SLEM je otvorio poznati karikaturista Dobrosav Bob Živković, jedan od najpoznatijih srpskih ilustratora, koji je i uradio plakat za ovogodišnje festival. On je rekao da je pozvan kao zamena za ljude iz lokalne samouprave koji nisu došli, kao najgori fudbaler, najgori borac, najgori sportista ekstremnih sportrova i kao najgori govornik.

„Celog života sam se trudio da crtam što lepše da ne bih morao da pričam. I kad sam naučio da crtam, onda su počeli da me zovu da pričam umesto da crtam, tako da sam došao ovde zbog toga da bih ispoštovao festival. Meni se čini da u ovom svetu ima zla, a protiv zla se zlom ne može. Jedino naše oružje i jedina stvar koje se zlo plaši je smeh. Zato mislim da trenutno u zemlji ne postoji važnije mesto nego što je ovaj festival. Smejte se, jer jedino tako možemo da pobedimo!“

Nakon otvaranja festivala priređena je i izložba crteža Dobrosava Boba Živkovića, koju je otvorio mladi leskovački pesnik Stefan Tićmi. Ova izložba može da se pogleda do 27. novembra.

Inače, prvo veče je započeto u knjižari Stošić, gde je održana tribina o Slobodanu Kostiću Kosti, književniku, karikaturisti i humoristi, jednom od najčitanijih saradnika humorističko-satiričnog lista „Jež“. Na tribini su učestvovali Dragan Radović, književnik i Gile Branković, glumac.

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Kulturo .. Eve me
Kulturo .. Eve me
6 godine pre

I naravno .. nikakvog komentara na ovaj tekst, baš kao i na većinu tekstova iz Kulture našeg grada. Pitam se ima li dovoljno nas koji nismo kulturni radnici već samo ljubitelji i sledbenici kulturnih vrednosti. Mislim da nas je toliko malo ostalo da, ukoliko ne podignemo svest sugrađana, sa našim odlaskom će ostati naša deca koja će se kulturom baviti u drugim gradovima, čitaj državama. Mrak nam je pao na knjigu, pozorište ( tamo se gledaju predstave a nikako priča u publici i dopisuje telefonom) .. mrak je odavno zbrisao bioskop i otišao iz njega kad je još veći mrak došao u vidu disko folk turbo ili kako se već zovu te pojave … ostalo je vrlo malo, doduše jako vredno, da diše na aparate, grca u vapajima za spas cele kulturne nacije a u cilju vraćanja moralnih vrednosti koje smo do otojč imali .. lokalna samouprava .. hm .. i lokalni su i samoupravni su, u pravom smislu tih reči .. Kenzo Armani Versaće Dragan/Gordana .. to je njihova kultura .. Nema tendera – nema razloga za prisustvom kamarile ..

Partizanština
Partizanština
6 godine pre

Ista ovakva “kultura” bila u vreme mog dede i sada. Ništa se, izgleda, nije promenilo.