Dimitrijević: Situacija sa koronom veoma promenljiva

LESKOVAC

Direktor leskovačke Opšte bolnice Nebojša Dimitrijević kaže za Regionalnu informativnu agenciju JUGpress da je u ovom trenutku situacija sa koronom veoma promenljiva.

„Jednog dana imamo deset pacijenata na pregledu u našoj ambulanti, a recimo juče je bilo 45 pregleda, što prvih, što drugih”, dodao je on. ž

. Situacija jeste promenljiva, ali definitivno postoji povećanje broja obolelih. Ono što jako bitno je da smo dobili dopis od Ministarstva zdravlja da se kovid bolnice polako zatvaraju. Mi pacijente koji zahtevaju hospitalno lečenje više ne vozimo za Kruševac, oni će biti smešteni kod nas na infektivnom odeljenju, eventualno na grudnom”, objasnio je aktuelne procedure Dimitrijević.

“Inače, sam kovid ne daje tešku kliničku sliku, ali osnovna bolest bude jako teška, i to bolesti kao što su moždani izlivi, hirurška oboljenja, ako je neko na dijalizi… Za sada je polovina, kako je dogovoreno, potpuno odvojena i biće kovid, a drugi deo radi normalno, naravno, ukoliko se drastično ne poveća broj obolelih. Pacijent sa kovidom mora biti izolovan od ostalih, a pri svakom prijemu se rade testovi. Jeste malo teže raditi, pogotovu zbog rekonstrukcije bolnice, ali se trudimo da pacijentima sve to maksimalno olakšamo… Opet, ako se desi da neko mora da bude prebačen u Kruševac, biće tamo prebačen, ali to je se u ovom trenutku jako, jako retko dešava, možda jedan pacijent u prethodnih deset dana“, rekao je Dimitrijević.

Kaže i da postoje preporuke Ministarstva zdravlja da se od kovid bolnica naprave bolnice za palijativno zbrinjavanje.

„Nemaju svi klinički centri i bolnice palijativno zbrinjavanje. Mi to imamo u Vlasotincu, nekih 50-60 kreveta, sa adekvatnim stručnim kadrom, a to su pacijenti koji su u terminalnom stadijumu bolesti i kojima je potrebna nega i terapija koju primaju,“ dodao je Dimitrijević.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare