Desetočlana porodica živi u kući bez prozora i vrata

LESKOVAC-BRESTOVAC

Desetočlanoj porodici Usković-Čavelić iz Brestovca hitno je  potrebna pomoć u hrani, odeći i obući.

Ova porodica živi na kraju romskog naselja u Brestovcu u kući koja nema vrata, prozore, bez struje, vode i najosnovnijh uslova za život.

Kako piše ROMinfomedia tehničku vodu sa pumpe koriste za kupanje, pranje vešta ali i kao vodu za piće.

U ovoj porodici je šestoro maloletne dece od 0 do 17 godina, ne primaju socijalnu pomoć jer pojedini članovi porodice nemaju potrebna lična dokumenta.

“Bila sam danas u pošti da podignem dečiji dodatak,  rekli su mi da nema uplate za mene i ja sam počela da plačem jer znam da me kući čekaju gladna deca, a nemam novca da im kupim hranu ili makar samo hleb kako bi im dala da jedu. Sa tim novcem sam planirla da kupim i sredstva za higijenu”,  kaže dvadesetšestogodišnja Biljana Čavelić,  majka petoro maloletne dece.

“Suprug Branimir i moj  dvadesetsedmogodišnji sin Damir,  koji je dijabetičar, otišli su u selo da rade na poljoprivrednim poslovima kako bi zaradili neki dinar i kupili nam nešto hrane. Teška je situacija, ne znam dokle ćemo ovako.  Ima dana, kada mi odrasli ne jedemo ništa samo da bi deci dali da jedu, da ne bi ona ostala gladna”, kaže šezdesetogodišnja Olga Usković.

Sedmogodišnja Anđelina bi trebalo da u septembru krene u prvi razred osnovne škole  ali je majka Biljana nije upisala jer ne može da joj kupi knjige i sveske.

“Nismo u stanju da joj obezbedimo knjige, sveske, užinu, odeću i obuću, kada bi nam neko pomogao i obezbedio ono što je njoj potrebno, naravno da bi je upisali u prvi razred”, kaže Biljana koja moli za pomoć socijlne službe i sve ljude dobre volje.

Ovoj desetočlanoj porodicu do sada niko iz  gradskih i socijalnih  službi nije posetio  niti pružio bilo kakvu pomoć.

Oni traže samo da im se omogući da ostvare pravo na socijalnu pomoć kako bi se sa tim novcem prehranili.

Zdravstvena medijatorka Laura Saitović im je pomogla da ostvare pravo na zdravstvenu zaštitu, vakcinaciju dece, pribavljanju dokumenata i upis dece u knjige rođenih .

Porodica nije ni prijavljena na adresi na kojoj stanuju, Olga,  Branimir, Damir i Denis Usković su prijavljeni na adresi u Bojniku a Biljana i petoro maloletne dece su prijavljeni na adresi u Nišu.

Laura Saitović kaže da će pokušati da im pomogne da bar budu prijhavljeni na adresi na kojoj stanuju , kako bi mogli da ostvare pravo na socijalnu pomoć i kako bi im nadležne gradske  isntitucije pomogle.

Porodici Usković-Čavelić je hitno potrebna pomoć u hrani, sredstvnima za higijenu, odeći i obući.

Oni koji žele da pomognu, pomoć mogu lično da im uruče u Brestovcu ili da se jave redakciji ROMinfomedie na mejl rominfomedia@gmail.com ili na telefon 0613125533.

ROMinfomedia će u narednim danima prikupiti svaku vrstu pomoći ovoj porodici.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare