Jedinstvena Srbija organizovala “Rakijadu”

 

LESKOVAC

Trideset proizvodjača izložilo je svoje proizvode na “Rakijadi” koju je organizovao juče Gradski odbor Jedinstvene Srbije u Leskovcu u sali Centra za stručno usavršavanje u obrazovanju.

U JS kažu da je ovo poslednja u nizu manifestacija koje za cilj imaju promociju tradicije i tradicionalnog načina spremanja  hrane i pića kao i očuvanje porodice.

Prva u nizu akcija bilo je takmičenje u spremanju „Slavskog kolača“.

“Naše domaćice su pokazale svoju veštinu i maštovitost pri spremanju ovog tradicionalnog obeležja slave, a sve u organizaciji Aktiva žena GrO JS Leskovac”, navode iz ove stranke.

Druga i treća akcija su bile „ Domaći starinski kolači“ i „Domaći sok“, kako bi se, kako kažu ” nove generacije mladih žena i devojaka mogle ugledati na iskusnije domaćice u pripremi starih specijaliteta, koji su se nalazili na trpezi naših predaka”.

“Danas je najlakše kupiti skupe sokove i kolače u marketima, koji su prepuni aditiva i veštačkoh supstanci, nego napraviti domaći takozvani „živi“ sok, koji je čist izvor zdravlja, ili domaći kolač koji odiše svežinom. Naše voće, koje je bilo jedan od sinonima našeg kraja, propada. Voćnjaci su ili neobrani ili pusti zbog nerealne cene voća na našem tržištu”, kažu u JS.

Na posednjoj u nizu manifestacija “Rakijada” predsednik Gro JS Leskovac Nenad Filipović rekoa je da “živimo u doba takozvanog novog svetskog poretka, modernog doba savremenih tendencija, doba globalizacije”.

“Savremeni tok života narušava i „melje“ suštinu svakog naroda – tradiciju. Srbija je postala plodno tlo za kulturološke, ekonomske promene, koje menjaju našu srž, urušavajući naše društvo, počevši od najosetljivije i najmanje ćelije društva – porodice. Iako smo skloni da se pozivamo na tradiciju, slavnu prošlost i čuvene pretke, u praksi to ne pokazujemo. Naš čovek je zanemario svoj kulturni identitet jer se bori za goli život i preživljavanje, a većina političara je u svojoj retorici zaboravila na reč tradicija ili običaj, ali ne i Jedinstvena Srbija. Naša stranka, na čelu sa našim predsednikom Draganom Markovićem Palmom insistira na očuvanju srpskog duha i gotovo zaboravljenih tradicionalnih vredosti”, rekao je Filipović.

On je dodao da je “iz tog razloga GrO JS Leskovac i započeo ciklus akcija, koje će, ne samo članove naše stranke, već i sve ostale građane vrtiti svojoj suštini”.

“Ovim akcijama želimo da otrgnemo od zaborava srpsku tradiciju i mlade naraštaje vratimo korenima, tamo gde i pripadaju, kao i da ukažemo na problem otuđenja ljudi od svog kulturnog identita. Ali isto tako i da vratimo porodici dostojanstvo, jer samo sa opstankom porodice i nataliteta ovaj narod može da opstane,“ dodao je ona.

Predsednik komisije za ocenu kvaliteta rakijaa Srđan Dinić  održao je predavanje o spremanju rakije i njenom značaju.

Najbolje rakije su dobile nagrade : tri besplatna vikenda u Sokobanji i dva besplatna dočeka Nove godine u organizaciji GrO Leskovac.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare