Demanti neformalne grupe građana Bitka za Vlasinu povodom saopštenja predsednika opštine Vlasotince

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

VLASOTINCE

Na poziv predsednika opštine Bratislava Petrovića, meštani MZ Dadince došli su u petak, 13. januara na sastanak sa njim i njegovim pomoćnikom Predragom Mitkovićem. Osnovna namera Dadinčana bila je da se pronađe alternativno rešenje kako bi se ljudi sklonili sa barikada do konačne odluke po pitanju građevinske dozvole za minihidroelektranu “Besko”. Sastanak je prekinut zbog vremena potrebnog za dodatno usaglašavanje ponuđenog nacrta sporazuma uz dogovor da se nastavi danas pre podne .

Međutim, jučerašnje saopštenje predsednika opštine Vlasotince, Bratislava Petrovića, sramni je pokušaj spina, zamene teza, izbegavanja i prebacivanja lične odgovornosti i nadležnosti Opstinske uprave i samog predsednika u procesu izdavanja građevinske dozvole (GD) za minihidroelektranu (MHE) “Besko”. Predsednik Bratislav Petrović izneo je niz neistina i paušalnih konstatacija:

1. U sastavljanju ponuđenog nacrta sporazuma nije učestvovao niko od predstavnika MZ Daince, već je on sastavljen u kabinetu predsednika opštine i dat na potpisivanje.

2. Predstavnik Bitke za Vlasinu (BZV), prvo je zamolio da se konsultuje sa članovima svoje grupe o samom tekstu sporazuma, a zatim trazio i dodatno vreme da se taj sporazum pravno prouči. Do ponedeljka pre podne. I to je predstavnicima Opštine jasno rečeno!

3. Problem sa GD za MHE “Besko” nije nastao od pre mesec dana, već se prolongira vise od dve godine i to predsednik opstine koji je po Statutu ujedno i  predsedavajući Opštinskog veća kao nadzornog tela nad radom Opštinske uprave, vrlo dobro zna! Bitka za Vlasinu je Bratislava Petrovića ubrzo po njegovom izboru na mesto prvog čoveka opštine odmah upoznala sa problemom derivacionih minihidroelektrana, pa i sa tada vrlo aktuelnom temom vezanom za predstojeću izgradnju MHE “Besko” na Rupskoj reci. Posebno je o tom problemu bilo reči tokom višemesečnih intenzivnih razgovora povodom naše Inicijative o zabrani izgradnje derivacionih MHE na teritoriji opštine Vlasotince, a koja je usvojena u Skupštini opštine 18. marta 2021. godine.

Napominjemo, meštani Dadinca, niti bilo ko iz BZV, nemaju potrebe da bilo šta potpisuju sa investitorom, jer nisu nosioci zakonodavne niti izvršne vlasti. Opština  je napravila problem sa izdavanjem GD za MHE “Besko” ne prateći zakonsku proceduru i samim tim je odgovorna za sve propuste i greške.

Predsedniku Bratislavu Petroviću, ujedno i kao predsedavajućem Opštinskog veća, bolje bi bilo da objasni javnosti šta je to radio u proteklih bezmalo 30 meseci na rešavanju ovog problema? Jer da je savesno i odgovorno obavljao posao za koji je izabran tako kako je izabran i za koji ga građani vlasotinačke opštine plaćaju da radi, odavno bi se sve rešilo i ne bi se došlo do današnje situacije protesta i barikada.

Da je imao kontrolu i nadzor nad radom Opštinske uprave, čime ga Član 70 Statuta opštine obavezuje, kao i nad radom njenog načelnika, Marjana Stankovića, znalo bi se šta se sve dešavalo u Odeljenju za urbanizam, privredu, zaštitu životne sredine i imovinsko pravne poslove rukovodioca Marinka Đorđevića!

I ko je sada kriv što meštani Dadinca moraju petu nedelju zaredom na hladnoći da dežuraju u odbrani Rupske reke od pohlepnog investitora i njegovih gazda iz Beograda? I šta se desilo sa onim: “Opština je uslužni servis građana”?

Članovi Bitke za Vlasinu ne žele da ulaze u prljave podmetačine niti da odgovaraju na pitanja i laži koje prevazilaze granice zdravog razuma. Elementarna ljudska kultura nalaže nam da svoju energiju i vreme ne trošimo uzalud tražeći iskrenost i dostojanstvo tamo gde ga nema, već istrajavamo u racionalnoj borbi zaštite NAŠIH REKA, javnog dobra i interesa građana.

Nakon svakog našeg saopštenja u poslednje dve godine, odjavljujemo se i pozdravljamo na identičan način. Tako će biti i ovaj put.

MHE “Besko” GRADITI SE NEĆE!

SLOBODA JE VODA

BITKA ZA VLASINU  

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare