DELEGACIJA ROMA NA PRIJEMU KOD GRADONAČELNIKA

LESKOVAC

 

Gradonačelnik Goran Cvetanović, obeležavajući Svetski dan Roma, priredio je prijem za predstavnike romske nacionalne manjine i rekao da je u proteklom periodu lokalna samouprava nastojala je da unapredi položaj Roma.

„Posvetili smo pažnju kvalitetnom obrazovanju i vaspitanju romskih učenika. U toj oblasti postignuti su vidljivi rezultati pomoću afirmativnih mera upisa dece romske nacionalnosti u škole i na fakultete, kao i putem angažovanja personalnih asistenata, koji predstavljaju kariku između škole, učenika i roditelja. Napredak je ostvaren i u oblasti zdravstva, zahvaljujući zdravstvenim medijatorima koji intenzivno rade na promovisanju preventivne zaštite. U narednom periodu, pažnju ćemo usmeriti ka poboljšanju infrastrukture u naseljima u kojima živi romsko stanovništvo. U planu je rekonstrukcija vodovodne mreže u ulici Zeke Buljubaše i Porečkoj, u naselju Podvorce, kolovoza u Radanskoj i Sutjeskoj ulici sa izgradnjom atmosferske kanalizacije, kao i vodovodne mreže u Ilindenskoj ulici u Sat mahali. Za te projekte dobijeni su lokacijski uslovi, stigli idejni i projekti za izvođenje. Tehnička dokumentacija je donacija OEBS-a našoj lokalnoj samoupravi, a realizacija projekata bi trebalo da se u drugoj polovini godine finansira IPA sredstvima.“

Profesor Vasip Bakić, koordinator romske nacionalne manjine u Leskovcu, podsetio je da je, realizacijom Memoranduma o razumevanju, potpisanog februara 2014. godine između Grada Leskovca i OEBS-a, u okviru projekta “Mobilni timovi stanovanje i razvoj civilnog društva”, formiran petočlani mobilni tim u Leskovcu. Njegovim angažovanjem postignut je ogroman napredak u oblastima obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite romskog stanovništva.

“Ove godine je u pripremni predškolski program upisano 154 učenika, u osnovne škole 1346, a u srednje 102, a u oblasti obrazovanja uspostavljena je veća kontrola uz pomoć pedagoških asistenata. Mobilni tim je sa Centrom za socijalni rad organizovao više radionica o pravima iz oblasti socijalne zaštite i na taj način je pravo na novčanu socijalnu pomoć ostvarilo 20 novih korisnika, dok je 9 zahteva u proceduri. Rezultati su vidljivi i u oblasti zdravstvene zaštite, jer je tim organizovao brojne preventivne preglede romskog stanovništva. U saradnji sa nevladinim sektorom organizovana je tribina o ranom sklapanju brakova i osipanju iz obrazovnog sistema, a radionice na istu temu organizuju se i u školama sa učenicima romske nacionalnosti.”

U Leskovcu prema zvaničnim podacima iz 2011. godine živi 7.700 Roma, što čini 5,34% ukupnog stanovništva. Postoji 14 neformalnih romskih naselja koja se nalaze na javnom zemljištu i privatnim posedima.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare