Delegacija iz mađarksog grada Kečkemeta u poseti Nišu i Niškoj Banji

NIŠ-NIŠKA BANJA

 Privredna saradnja sa posebnim akcentom na razvoj potencijala Niške Banje, kao i saradnja u oblasti kulture, bile su teme zajedničkog sastanka delegacije mađarskog grada Kečkemeta i domaćina predstavnika grada Niša. Goste je predvodio predsednik privredne komore Bačkiškena i zamenik gradonačelnika grada Kečkemeta  Jožef Gal koji se u Nišu sreo sa gradonačelnikom Niša Darkom Bulatovićem.

  „ Poseban akcenat je stavljen  na sagledavanju potencijala Niške Banje. Mađari su u ovoj oblasti jedni od lidera u Evropi i značajno će biti da ih upoznamo sa tim šta je to što naša banja  može da ponudi, koji su njeni potencijali i šta je to grad spremio  potencijalnim novim insvestitorima“, naglasio je gradonačelnik Bulatović.

 Kada se radi o budućnosti Niške Banje, gost iz Kečkemeta je naglasio da u  Mađarskoj postoji puno lekovitih banja koje su se intenzivno razvijale poslednjih sedam do osam godina.

 „Mađarska ima  više od 300 banja  koje su privatizovane i  finasirane su i razvijene iz Evropksih, državnih i privrednih fondova. Posle konsultacija sa gradom Nišem, stupili smo u kontakt  sa nekim  privatnicima  i razvojnim centrima koji su zainteresovani za ovu temu. Sada smo  ovde da sve pogledamo i da započnemo pripreme za takvu saradnju. Detaljnije o tome možemo da govorimo kada napravimo nekoliko sledećih koraka“, kazao je Jožef Lom.

Jožef Gal je istako da  banjski turizam nije jedina oblast gde može da se ostvari saradnja Kečkemeta i Niša

„Postoje i druge oblasti za sradnju jer se oba grada istom dinamikom ekonomksi razvijaju“, kazao je Lom. „ U Kečkemetu ima više firmi koje su došle i locirale tu svoje proizvodnju, ulagale su u auto industriju, a to je jedna od tačaka gde možemo da se povežemo i da sarađujemo. Saradnja je moguća i na  nivou univerziteta i fakulteta kao i u kulturi. Mi smo ovde da pomognemo kao partneri u daljem razvoju i da sarađujemo na projektima“, istako je Gal.

 Razvoj Kečkemeta koji ima 280.000 stanovnika počeo je 2008.godine kada je lokalna uprava snizila opštinski porez sa 2 na 1,6 posto kako bi privukla strane investitore. Mercedes je fabriku u ovom gradu počeo da gradi 2012.godine i u njoj je upošljeno 10.000 radnika za koje je izgrađeno 5.000 stanova. Stepen naplate poreza se sada udvostručava. Zahvaljujući Mercedesu i fabrikama koje rade delove za njegove sutomobile broj stanovnika u Kečekemetu sa povećava za 20.000.

 „Zbog većeg broja stanovnika povećava se i gradska infrastruktura. Izgrađeno je oko 100 kilometara biciklističkih staza, a grade se i novi putevi“, kazao je Gal i dodao da su paralelnos a tim otvoreni i novi fakulteti na kojima se školuju stručnjaci za auto-industriju.

   Sve ove promene i dinamičan razvoj grada uticali su na povećanje plata i standarda stanovništva. Povećan je i broj kulturnih manifestacija, a to je dovelo i do porasta broja turista.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Проститутки Бишкека
0
Ostavite komentar.x
()
x