Deksi Stošić i Marko Nikolić iz Vranja nominovani za Heroja/inu godine

VRANJE

Aktivistkinja Dejana Deksi Stošić i humanitarac Marko Nikolić iz Vranja predloženi su za priznanje Heroj/ina godine za 2024. godinu, objavljeno je na sajtu ,,Oni su heroji”.

,,Stošić je mlada, istaknuta i prepoznatljiva aktivistkinja koja se zalaže za rodnu ravnopravnost, bori protiv nasilja prema ženama, i doprinosi svojim angažovanjem izgradnji mira na Balkanu. Britkim umom i jasnim porukama glasno iskazuje potrebe za promenama u zakonskim i društvenim kontekstima koji se tiču unapređenja položaja žena, LGBT+ osoba i borbe protiv nasilja prema njima. Kroz svoje objave na društvenim mrežama, kao i gostovanja u medijima, video porukama, ohrabruje i motiviše mlade ljude da se zalažu za promene i unapređenja svojih zajednica”, stoji u opisu nominacije.

U nastavku je istaknuto da je pokrenula akciju ,,Odbrana studentske klinike”, pomogla je u kreiranju mape preporuka za doktore specijaliste za žene i kvir osobe, inicirala kampanju #nisamprijavila u koju se uključilo preko 21.000 žena. Učestvovala je u prekrečenju grafita koji poziva na rat na Kosovu i jedna je od suosnivačica SOS kutka za devojke iz Vranja, koji se bavi prevencijom rodno zasnovanog nasilja i promocijom rodne ravnopravnosti.

Kako se navodi održala je preko 200 radionica i 30 treninga za trenere na temu rodne ravnopravnosti, peace-buildinga, rodno zasnovanog nasilja.

Dobitnica je nagrade Amnesty International i Visokog komesarijata UN-a za ljudska prava za najinspirativniju edukatorku o ljudskim pravima. Za ovo priznanje kandidovala ju je Milena Velojić iz Beograda.

Nikolić je kako se navodi master profesor sporta i fizičkog vaspitanja. Kroz sport i svoje poduhvate sakuplja novac za bolesnu decu i pomaže siromašnima. Dobitnik je i nagrade za najplemenitiji poduhvat godine. On je 2018. godine pretrčao 1.000 kilometara od Niša do Atine i tim poduhvatom sakupio celokupan iznos od 80.000 evra za lečenje Teodore iz Aleksinca. Popeo se na jedan od najvećih vrhova sveta Kilimandžaro 2003. godine i tim poduhvatom sakupio preko 20.000 evra za lečenje tri žene iz Vranja. Pretrčao je 1.420 kilometara kroz pustinju Maroka da bi sakupio celokupan iznos od 80.000 evra za lečenje Maksima iz Niša.

Nikolić je najavio da će ove godine preći 2.500 kilometara kroz celu Srbiju i Crnu Goru. Planira da vesla kajak 200 km, da vozi bicikl 1.600 km i da trči 700 km kako bi apelovao na ljude da se sakupi novac za decu obolelu od raka. Njega je za priznanje ,,Heroj godine” predložila Tamara Misirilić iz Vranja.

Glasanje će trajati tokom maja, a proglašenje 10 pobednika konkursa od 25 finalista, biće izvršeno tokom juna. Rezultati konkursa će biti objavljeni na veb stranici.

Organizator nagradnog konkursa je Delegacija Evropske unije u Srbiji. (kraj) DC/SA

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare